Hamarosan elkészül az új szennyvízvezeték-rendszer Surdon és Liszóban

facebook megosztás

Mintegy 2,8 milliárd forintból készül új szennyvízvezeték-rendszer Surdon és Liszóban. A kivitelezés majdnem két éve kezdődött, a műszaki átadás szeptemberre várható. A fejlesztéssel egy csaknem 20 éves probléma oldódik meg a két településen.

A surdi önkormányzat számos pályázattal próbálkozott az évek alatt az ügy érdekében, végül csaknem három milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a két település. A lakosságnál termelődött szennyvíz ennek köszönhetően egy fővezeték által a nagykanizsai szennyvíztelepre kerül majd.

surd

- Igenis Surdon és Liszóban megcsinálják a szennyvíz elvezetését, hála istennek jelenleg már jó stádiumban állunk, olyannyira, hogy szeptember ötödike és szeptember közepe között a műszaki átadás meg fog történni. Ezután, miután az embereket kiértesítettük, utána már kezdődnek a rákötések - mondta el Kanász János, Surd polgármestere. 

A kivitelezést a Szabadics Zrt. végezte. A munkálatokat még 2022 tavaszán kezdték meg a szakemberek, jelenleg már csak az aszfaltozás van hátra. Hatalmas dolog, hogy a lakosságnak nem kellett hozzájárulnia, így mintegy egymillió forintot megspóroltak – hangsúlyozta a polgármester. A lakossági visszajelzések már most nagyon pozitívak a fejlesztéssel kapcsolatban, az önkormányzat azonban tovább folytatja a munkát.

- Kell beruháznunk még, mert el kell vezetni a csapadékvizet is. Szeretnénk a Kossuth, a Kanizsa és a Petőfi utcában, de természetesen mindenhol a patak vizét elvezettetni, a vízelvezetést megoldani, ami azt jelenti, hogy ki kell árkolni az egész településen, ezt ki szeretnénk rakni kővel, ezzel együtt mindenki kapna új hidat is, és akkor tényleg elégedettek lennénk, Surd megmaradhatna egy igazi ékszerdoboz - árulta el Kanász János. 

A szennyvíz elvezetésében az itt élőknek csupán annyiban kell majd kivenniük a részüket, hogy a kerítésen belül egy méterre behúzott vezetéket hozzákapcsolják a saját rendszerükhöz.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.