Ismét megmérettek a legjobb szörpök Galambokon
Termelői piaccal egybekötött szörpversenyt rendeztek szombat délelőtt a galamboki piactéren. Az italok többsége gyümölcsökből és gyógynövényekből készült, de több pikáns ízesítésű szirupot is megkóstolhattak a résztvevők.
A galamboki piactéren rendszeresen vásárolhatnak zöldségeket, házi készítésű sajtokat vagy kézműves termékeket az érdeklődők a helyiektől. Az utóbbi években azonban már a szörpverseny is hagyomány lett a településen. A nedűket készítők ötödik éve mérik össze tudásukat egymással, és idén már 27 mintát adtak le a zsűrinek. Két kategória szerepelt a programban, a gyógynövényes, valamint a gyümölcsös. Eignerné Simon Andrea zsűritag elmondta, egyre magasabb színvonalú a versengés, amelybe sokan egzotikus ízekkel is neveznek. A döntnökök – hasonlóan a borversenyekhez – egy húszas skálán pontozták az italokat.
- Kell pontoznunk az ízt, a színvilágot és hogy mit nyújt nekünk ez a szörp összességében. Megillatoljuk töményen, és utána nyilván hígítva, mert úgy adja vissza az igazi ízét, mert a szörpöt hígítva fogyasztjuk. Más ízt ad töményen fogyasztva, mint így. Nagyon-nagyon érdekes ízek jönnek – tudtuk meg Eignerné Simon Andrea zsűritagtól.
A mostani versenyt és termelői piacot egy rétesnappal is összevonták a szervezők. A hagyományos harapnivalóból összesen 30 tepsinyi adag készült az eseményen, a Balatonmagyaródról érkező csapat több különleges ízkombinációt is bemutatott.
- Készítettünk túrós-mazsolást, túrós-sárgabarackosat, tökös-mákost, almás-túróst, darás-meggyest és még sorolhatnám. Tehát nagyon sokat készítettünk - árulta el Horvátné Zsovár Katalin, Balatonmagyaród közművelődési szakembere.
A szörpversenyen a zsűri Daróczi Lászlóné fekete ribizkés és Gerencsérné Kovács Mónika bodzás italát ítélte a legjobbnak. Az eseményről bővebb összeállítást láthatnak egy későbbi magazinműsorunkban.
K.T.
(Képek: Kanizsa TV)