Keresztúron a keresztúriak – Dél-Zalában találkoznak a keresztúri települések lakói

facebook megosztás

Elkezdődött csütörtök délután a Keresztúr Nevű Települések Találkozója. A huszonnegyedszer megrendezett eseményen ezúttal Murakeresztúr a házigazda.

A találkozó három évtizedes múltra tekint vissza, a hagyomány szerint minden évben más látja vendégül a delegációkat. A dél-zalai település három évvel ezelőtt jelezte szándékát, hogy 2013 után ismét lebonyolítaná a találkozót. A szervezés már a 2023-as, maroskeresztúri programot követően kezdődött. Polgár Róbert polgármester elmondta, számukra fontos, hogy ápolják a kapcsolatot és összetartsanak a többi Keresztúr nevet viselő településsel.

mura

- Nemcsak barátkozásról szól, hanem egymás megismeréséről is. Nagyon sokat tanulunk is egymástól, nyilván ennek köszönhetően mindig máshol találkozunk a Kárpát-medence több területén. Erdélyben többször voltunk, Magyarországon többször voltunk. Itt van Tiszakeresztúr, akik Kárpátaljáról vannak. Ők egy kisközösség, nem volt alkalom arra, hogy ott lehessünk, de bízunk benne, hogy eljutunk oda is – mondta el Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere. 

A rendezvény összesen négy napot ölel fel, a csütörtök az érkezők fogadásával, ismerkedéssel és vacsorával zajlott. A hivatalos megnyitót adásunk napján, pénteken bonyolították le. A rákoskeresztúri delegáció már az első nap megérkezett Zalába, hogy már a csütörtöki kulturális kavalkádban is részt vegyen.  

- Negyvenöt fővel érkeztünk és népzenei műsorral készültünk, hogy bemutassuk. Van egy nagyon komoly művészünk, aki szombaton fog fellépni. Remélem be tudjuk egy kicsit mutatni, hogy Rákoskeresztúron milyen művészeti élet folyik, hiszen a XVII. Kerület arról híres, hogy nagyon sok képzőművésze és festője van. Erről is híres a kerületünk - árulta el Horváth Tamás, a Budapest XVII. Kerületének polgármestere. 

Az első nap programja táncházzal zárult a Bojtár Népzenei Egyesülettel. A Keresztúr Nevű Települések Találkozójának további eseményeiről a hétfői Híradónkban és egy későbbi magazinműsorunkban számolunk be.

B.V. és K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.