Percről percre a közgyűlésről - Folyamatosan frissül

facebook megosztás

Első alkalommal üléseznek a frakciók a június 9-i önkormányzati választásokat követően. A városatyák több mint 30 napirendi pontban hoznak döntést a mai napon.

 

11:45 – A közgyűlés véget ért

Valószínűleg augusztus végén üléseznek legközelebb a frakciók

11:43 - Új napirendek

 Alsó Szabadhegyi út csapadékvíz elvezetési problémák megoldásával kapcsolatban hozott döntések elfogadva egyhangúlag. akárcsak az önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos beterjesztés és a polgármesteri beszámoló.

 

11:39 - Újabb beszámolók, egyhangúlag elfogadva

Folyamatosan, vita é ellenszavazat nélkül mentek át a beszámolók, például a Tourinform Iroda, a Nagykanizsai Egyesített Bölcsőde, a Közterületfelügyelet és a Polgármesteri Hivatal munkájának értékelése. 

11:34 - Maradványösszegek felhasználása 

Májusban kérték a polgármestert, hogy járjon utána több javaslatnak az összeg felhasználására. Balogh László módosítója 191 milliós forrást biztosítana járdákra és gyalogátkelőkre, például a Piváry utcára 85 milliót. Fodor Csaba szerint nehéz megszólalni, mert Balogh László öt év után sem tudja az önkormányzat működését, mert több felsorolt tételnek még engedélye sincs. A frakcióvezető szerint maximum a tervezésre és nem a kivitelezésre lehetett volna javaslatokat benyújtani, holott a kivitelezés is csak közbeszerzés után valósulhatnának meg és a városvezető nem azt mondja, amit néhány hete aláírt. Balogh László szerint tény, hogy nincs több területen sem terv, de ezek nem akkora tételek, hogy ne lehessen tervezni.

Horváth Jácint szerint Balogh László hozza azt a mentalitást, ami miatt leváltották, mivel az előterjesztés komolytalan volt a tervek nélkül. Szerinte politikai célzattal hoznak olyan témákat, amik vagy direkt provokációk, vagy Balogh László nem értett meg semmit a politikai pályafutása során. A regnáló polgármester szerint nem volt úriemberi az ÉVE-sek felszólalása és annak, hogy őt nem választották át, annak komplex okai vannak.

Bizzer András kért szót, ő úgy fogja fel az említett összegeket, mint induló keretösszegeket, mivel takarékoskodni tudnak az adott fejlesztésekre. Példaként az ÉVE parkolókra elkülönített összegeit emlegette fel. Schauta Marcell úgy fogalmazott, ha rosszmájú akarna lenni, akkor a polgármester a következőévi költségvetésbe akart volna beleszólni, úgy, hogy októbertől már nem ő vezeti a várost. A képviselő a módosító javaslat visszavonására kérte a polgármestert.

Balogh László szóbeli módosító javaslatát 6 igenel, 3 nemmel és 5 tartózkodással elutasították, az eredeti beszámolót 13 igennel fogadták el.

11:16 – Természeti kérdések

Károlyi Attila kérné, hogy az egykori 19-es udvar területén élő akácfát helyezzenek védelem alá  - 15 igennel ment át a javaslat. A képviselő jelezte, szeretné elérni hogy minden évben szavazzák meg az év fáját.

10:55 Szakképzési Centrummal kapcsolatos döntés

Az előterjesztés szerint Bene Csaba a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja önkormányzati támogatást kért épület karbantartásra. Balogh László szerint ez egy elfogadható javaslat lehet.

Fodor Csaba kért szót, a frakcióvezető Cseresnyés Pétert idézte, aki anno úgy nyilatkozott, hogy az NSZC-nek nincs szüksége pénzre, mivel jól van irányítva, ehhez képest folyamatosan napirenden van az intézménnyel kapcsolatos kérés. Horváth Jácint szerint az állam kezében lévő intézményt kellene megint segíteniük, ez pedig forráselvonással járna más fontosabb ügyekben. A megválasztott polgármester tételekre lebontott költségvetést kérne a következő előterjesztésben. 

Bizzer András reflektált Fodorra, szerinte egy dicséret miatt vették elő a „politikai bunkósbotot” és belekeverték a politikát egy oktatási ügybe. A regnáló alpolgármester szerint az ÉVE 500 millió forintból sajnál 16 milliót elkölteni, holott szerinte a kormány támogatása ezt lehetővé tenné.

Gábris Jácint igyekszik ketté bontani a témát, politikára és szakmára, mert szerinte segíteni kell az oktatást. Kompromisszumként 12 millió forint megszavazására tenne javaslatot 16,5 millió helyett. Károlyi Attila szerint nehéz a politikai vonzatot elengedni Bizzer András felszólalása után, amit egy csapdának tart. Cseresnyés Péter ominózus felszólalását „politikai vakságnak” nevezte, ráadásul tapasztalatai szerint Bene Csaba is szidta a várost irányító frakciót. Mint mondta, javításokra lenne szükség, így hajlana Gábris Jácint javaslatára, ám kérdés, hogy nem-e kér az NSZC további pénzt, magasabb összegekkel.

Schauta Marcell tisztázná, hogy felújítás vagy karbantartás lesz-e az, amire kell az összeg és azt követően hoznának döntést. Simon Gyula, az NSZC főigazgató-helyettese kapta meg a szót, mint mondta karbantartásnak minősítette a fenntartó minisztérium a  munkálatokat, a felújítási munkálatokat nem támogatta. A szavazás előtt még jelezte, kérné a 16,5 megszavazására. Bizzer András közben jelezte, hogy a Fidesz támogatja az eredeti kérést.

Az alpolgármester ennek kifejezésére 17 millió forintot szavaztatna meg, ezzel kapcsolatban nyomott egy módosító javaslatot és ezt szavaztatná meg először. Fodor Csaba szerint ez a lépés nevetségessé teszi a közgyűlés, és Bizzer András nem tudja az ülések rendjét. Fodor Csaba odavetette, hogy ő akkor 20 milliót javasolna. 8 igen 7 nemmel átment a módosítás, Schuta Marcell azonban új szavazást kért, és így már 7 igennel nem ment át a módosítás. Bizzer András 17 milliós javaslatát 7-1-7 arányban utasították el. Gábris Jácint módosítóját 10 igennel, 1 nemmel és 4 tartózkodással elfogadták a városatyák

10:37 – Egyhangú szavazások

Az ingatlanokkal kapcsolatos döntések, az új gyalogátkelőhelyek és parkolók kialakítására szánt forrásösszetétel valamint a Zrínyi-Bolyai Általános Iskola Bolyai tagintézményének fenntartói jogának átadása sem hozott vitát. Ezekhez hasonlóan 15-0-0-al ment át az NTE 1866 és a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub támogatása. Előbbi egyesület két országos vívóverseny, utóbbiak pedig Kurucz Levente felkészülésére kértek anyagi támogatást.

10:31 – Interpellációk

Berta Krisztián három, Károlyi Attila kettő, Bodó László egy témában interpellált. Előbbi képviselő a VIA-hoz fordult kérdésekkel tereprendezésekkel, míg Bodó László a Honvéd-Dózsa pálya melletti növényzet visszavágását javasolja. Dénes Sándort a kiskanizsai oktatási intézmények vezetői és az szülői munkaközösségek keresték meg a közlekedés biztonságosabbá tételével kapcsolatban.

Gábris Jácint egy postával kapcsolatos témával kapcsolatban szólalt fel. A palini képviselő elmondta, több környékbeli lakos jelezte felé, hogy nem kapták meg a küldeményeiket, ráadásul a posta alkalmazottai nem megfelelő hangnemet ütnek meg velük szemben, ha a panaszukat szóvá teszik.

Radics Bálint is több témában kért szót, ezek közül az egyik legjelentősebb problémának a Szentedrey Edgár utcában tapasztalható állapotok számítanak. A helyiek elmondása szerint az ottani buszmegállóban többször találtak már emberi ürüléket, valamint folyamatosan hangoskodók zavarják a lakosokat. Emiatt kéri, hogy ezt a buszvárót helyezzék át egy olyan oldalra, ahol nincs lakóház.

Gondi Zoltán a VIA-tól kéri, hogy a játszóterekre nagyobb figyelmet fordítsanak különös tekintettel a rongálások megakadályozására és a környezet ápolására. A képviselő a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban is interpellált, Balogh László jelezte július 1-én lesz először szúnyogirtás a városban. A harmadik pontja arra vonatkozik, hogy az Erzsébet tér és az Eötvös tér közötti szakaszon egyre több az elektromos rolleres, és szeretné elérni, hogy ezek a járművek ne a gyalogos forgalmat zavarják, hanem a biciklisávot használják.

Szabó Szilárd rácsatlakozva Gondi képviselőék mondandójára, ő a peremkerületek zöldterületeinek rendbetételét kéri. A frakcióvezető a Pásztor utca útjainak rendbetételével kapcsolatban is felszólalt, valamint elmondta, abból az utcából egy nagyobb eső esetén több ingatlan is érintett a víz lefolyásában és erre a problémára megoldást szeretne találni.

 A képviselő továbbá polgármester és a KKK bevonásával kérne információt, hogy Bagolán és Kisfakoson milyen bérleti díjakkal bérelhetik ki a lakók a kulturális intézményeket, mivel a díjszabást többen is magasnak tekintették.

10:00Ismét nyílt ülésen

Csaknem 30 perc után ismét nyilvános a közgyűlés. Kezdésként Bedő György, az Oktatási Kulturális Ifjúsági és Sport Bizottság új tagja tette le az esküjét.

9:28 – Beszámolók

Valamennyi beszámolót, amelyek a Rendőrség térfigyelőkamera-rendszereére, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóság munkájára, valamint a tömegközlekedésre vonatkoztak, a képviselők egyhangúlag elfogadtak.

A Balaton utcában felállított trafibox munkába helyezéséről szintén nem volt vita a képviselők között, következik a zárt ülés.

9:16 Kezdés

A negyedórás csúszás érthető, mivel a június 9-én mandátumot szerzett képviselők ma reggel vették át megbízólevelüket Baumgartner Imrétől, a
Nagykanizsai Helyi Választási Bizottság elnökétől. A 14 megválasztott képviselő közül egyedül Hokker Tibor, a Mi Hazánk tagja nem tudott részt venni az ünnepélyes eseményen.  

K.T.

(Fotók: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.