Förhénc: Egy pohárnyi boldogság – ez a mottója a gasztrokulturális rendezvénynek

facebook megosztás

Förhénc legfinomabb borait lehetett megkóstolni a hétvégén a hegyhát templomának kertjében. A „Nyitott pincék” elnevezésű rendezvénynek több mint egy évtizedes hagyománya van – a vendégeket koncertek, Förhénc kiváló borászainak nedűi és egy kellemes kikapcsolódás várta szombaton.

Nem volt egyszerű összehozni az idei rendezvényt. A válság szelei után most mutatkozik meg igazán, hogy az emberek mit és hogyan szeretnének, - mondta el a házigazdák részéről Skanecz Sándor, a Förhéncért Egyesület elnöke. Sok újítás történt az idei esztendőben. A program belépős lett, a hangulatért felelős együttesek után este Zéró nagykoncert is volt. A lényeg azonban még mindig ugyanaz: nyitni a lakosság felé, ismerjék meg a hegyhátakat, és elsősorban a kiváló förhénci borokat.

bor

- A teljesség igény enélkül a négy nagy pincészetünk mindig itt van, Förhénci Horváth Gyula, a Kápolnás Pincészet, a Benczik Pincészet, a Varga Pincészet és a Skanecz testvérek. Mind azok a kistermelők, akik minőséget tudnak előállítani. Sajnos egyre kevesebben vannak, jövőre meglátjuk, mik lesznek azok, akik még termelnek, és ide is kijönnek – árulta el Skanecz Sándor. 

Ha az emberek förhénci borokat akarnak kóstolni, nem tehetem meg, hogy nem vagyok itt – fogalmazott Förhénci Horváth Gyula a rendezvényen. Elárulta azt is, különleges, a borkultúrát szerető vendégek számára is készült.

- Négy féle fehérbort hoztunk ki, egy rozét és egy sillert, amit bárki egy kóstolójegyért megkóstolhat. Viszont rejtett módon, itt az asztal alatt – azoknak, akik már komolyabb kóstolók, vagy felkészültek, - hoztunk néhány évjáratos bort is, fehéret is, meg vöröset is – tudtuk meg Förhénci Horváth Gyula borásztól. 

bor

A rendezvényen Kanizsáról elszármazott, ám messziről érkezett vendégek is részt vettek, és már a rendezvény első óráiban is elégedettek voltak.

- Édesapám ’89 óta él Kőszegen, én is ott élek. De rendszeresen jövünk le Zalába, nekem ez a szívem csücske maradt. Van egy barátunk, Förhénci Horváth Gyula. Tőle évek óta vásárolok borokat, és ő invitált minket erre a rendezvényre, illetve tavaly is - mondta el Ifj. Lengyák György.

A szervező pincészet remekeit szintén meg lehetett kóstolni a förhénci templomkertben szombat délután.

bor

- Vegyes fehérborral készültünk, egy Kékfrankos rozéval, készítettünk idénre egy förhénci róka rudit, tehát egy sillert. Ugyanakkor van még a két nagy világfajtából, a Merlot-ból és a Cabernet sauvignon-ból, és egy Cabernet sauvignon-Merlot cuvee-t hoztunk ki a mai piacra - tudtuk meg Skanecz István borásztól. 

Kínálatból tehát nem volt hiány a förhénci rendezvényen, - a kánikula is elkerülte a térséget, így egy kellemes gasztrokulturális program várta az érdeklődőket a Kanizsa határában lévő hegyháton.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.