Magas koleszterin esetén ebből a zöldségből egyen többet!
Kevesen tudják, hogy ez a növény különösen jól képes hasznosítani a termőtalajban lévő tápanyagokat, ezért található benne annyi vitamin, ásványi anyag.
A mángold a sötétzöld leveles zöldségek közé tartozik, legközelebbi rokona a cékla (melynek friss, zsenge levelei hasonlóan pozitív hatással vannak az egészségünkre), és bár régóta ismert, hazánkban is sokáig "elfeledkeztek" róla, csak az elmúlt évtizedekben lett igazán ismert. Általában áprilistól június elejéig tart a szezonja.
Mit lehet készíteni a mángoldból?
A mángoldot fogyaszthatjuk nyersen, például salátákban vagy turmixokban (erre inkább a fiatalabb, zsengébb levelek alkalmasak), de készíthetünk belőle köretet, tésztaszószt, főzeléket, sőt meg is tölthetjük! Sokan készítenek belőle spenóthoz hasonló főzeléket - mert az íze is nagyon hasonló hozzá.
Nem érdemes azonban hosszú időt várni a mángold elkészítésével, mert könnyen tönkremegy. Éppen ezért fontos, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben! A mángold (a spenóthoz hasonlóan) jól fagyasztható, ezért ha nagyobb mennyiség áll a rendelkezésünkre, tegyünk el belőle a vitaminszegény téli hónapokra.
Miért együnk mángoldot?
Nemcsak kellemes íze miatt érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe a mángoldot: ásványi anyagokban, vitaminokban nagyon gazdag, így igen jót tesz az egészségünknek. A kutatások szerint a mángold különösen jól képes hasznosítani a termőtalajban lévő tápanyagokat, és nagyobb mennyiségben található benne többek között magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink. Egy csészényi mángolddal biztosíthatjuk a javasolt napi K-vitamin-mennyiséget, de az A-, a C- és az E-vitamin pótlásához is hozzájárulhatunk ezzel a zöldséggel.
A mángoldban a betalainok közé tartozó pigmentanyagok is megtalálhatóak, melyek nemcsak jellegzetes, mély színét adják, de erős antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásaik is vannak. Ezeknek köszönhető, hogy hogy a mángold segíti a szervezetünket a sejtroncsoló szabad gyökök elleni küzdelemben, megelőzi a stressz okozta károsodásokat, így fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy súlyos krónikus problémák vagy a daganatos betegségek rizikóját csökkentsük. A mángold pigmenttartalmát szabad szemmel is jól láthatjuk: a sötétebb zöld levelek és a lilás-bordós szár, illetve erek arra utalnak, hogy a növény betalainokban gazdag.
A mángold jótékony hatásai
A zöldségben található tápanyagok a kutatások szerint jótékony hatással vannak a vércukor- és koleszterinszintre, a keringésre, a vérnyomásra is. Fogyasztásával megóvhatjuk a vérerek rugalmasságát és megelőzhetjük a mikroszkopikus gyulladásokat is.
Állatkísérletek során pedig kiderítették, hogy a mángoldban lévő fitonutriensek, flavonoidok a daganatos betegségek elleni harcban is támogathatják a szervezetünket. A kutatások szerint a mángold kivonata képes egy acetilkolineszteráz nevű enzim működésének blokkolására, ez pedig új terápiás lehetőségeket jelenthet bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson-kór kezelésében.
Természetesen, további vizsgálatokra is szükség van, mielőtt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a mángold "megállítja" az idegrendszer károsodásával együtt járó problémákat, de az eredmények meglehetősen biztatóak.
Forrás és kép: egeszsegkalauz.hu