11. alkalommal versengtek Miklósfán a pálinkafőzés szerelmesei

facebook megosztás

Pálinkamustrát tartott a Kotnyek István Kertbarát Kör Miklósfán. A közösségépítő megmérettetésen 18 gazda 46 mintájából 9 arany-, 9 ezüst-, és 8 bronzminősítést választott a négytagú szakmai zsűri. Különdíjasként Németh József cserszegi fűszeres törkölyét ismerték el.

Ahogy mindig, az előző évi gyümölcstermés határozza meg a gazdák lehetőségeit, így idén sajnos kevesebben jelentkeztek, mint a korábbi versenyeken – kezdte Németh József. A létszámcsökkenés ellenére azonban a tősgyökeres tagok mellett voltak újonc, fiatal gazdák is, akiknek a mustra megfelelő alkalom lehet arra, hogy a minőségi pálinkafőzés fortélyait elsajátíthassák.

- De már jönnek olyanok is, akik teljesen újak. És én bízom benne, hogyha esetleg az újaknak kudarc is ez a mai mustra, ez nem veszi el a kedvüket, hanem arra ösztönzi őket, hogy itt meghallgassák a bíráknak a véleményét, és ezáltal a jövőben jobban odafigyelnek majd a minőségi pálinkafőzésre. Ezalatt értem én a cefre elkészítését, ami ennek az alapja, hogy egy nagyon jó cefrét készítsünk, és abból meg egy minőségi pálinkát, ennek is megvan a technikája, ezt kell majd mindenkinek elsajátítania – fogalmazott Németh József, a Kotnyek István Kertbarát Kör elnöke. 

pálinka

Tóth István, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagja már évek óta vesz részt a bírálatokon, mint zsűritag. Úgy véli, Miklósfán nem csupán egy versenyről van szó, hanem egy nagyon összetartó, mégis befogadó közösségi programról. Az elmúlt évtized során egyre inkább fejlődést látott a párlatok minőségében, idén azonban a már említett rossz gyümölcstermés rányomta bélyegét a gazdák munkájára, ebből adódóan a minták csaknem fele szőlő- vagy törkölyalapú volt.

- A mai napon 9 aranyérem született, 6 vidéki és 3 helyi, helyben a cserszegi fűszeres törköly lett az egyik legjobb pálinka, a különdíjat is cserszegi fűszeresnek adtuk, ezek a szőlő-törköly kategóriákban is kiemelkedőek voltak, a vidék legjobb pálinkája pedig egy penyigei szilva volt. Ez egy egyedi fajta szilva, a másik neve a „nemtudom szilva”, ez Szabolcsban terem meg, apró szemű, hasonló, mint a ringlószilva, de teljesen más az ízlelése, a fűszerezettsége, egy nagyon egyedi szilva, és egy ilyennel sikerült nyernie ma a nevezőnek – mondta el Tóth István, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagja. 

Az eredményhirdetés után egy közös vacsora várta a versenyzőket és minden érdeklődő vendéget. A tizenegyedik mustráról, az idei pálinkatrendekről és a Kertbarát Kör közeljövőben tartott programjairól bővebben is hallhatnak mai, Dombvidék című magazinműsorunkban.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.