Doni emlékezés: a fiatalok bevonását is szorgalmazná a Honvéd Hagyományőrző Egyesület

facebook megosztás

A doni áttörés és a II. világháború magyar áldozataira emlékeztek szombaton a Tripammer utcai temetőben. A rendezvénnyel a szervezők nem csak az elesettek, de hátrahagyott családtagok előtt is fejet hajtottak.

1943. januárjában több mint 120 ezer magyar katona vesztette életét a Vörös Hadsereg áttörésében. Ennek következtében megszámlálhatatlan család maradt apa, férj vagy fiú nélkül. Gerencsér József 2015-ben vette át a Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának vezetését, azóta minden évben nagy hangsúlyt fektetnek az emlékezésre. A tagok közül mindenkinek van személyes kötődése a tragédiához, Gerencsér József édesapját vesztette el a harcok következtében.

- Bevonult katonának, elvitték a Szovjetunióba, a háborúban 1943. január 13-án a harcokban megsebesült, és április 12-én meghalt hadifogságban. Tulajdonképpen a tagság, a 30 főből mindenkinek a hozzátartozója vagy ott halt meg a harcok közben vagy ha hazajött hadirokkantként, akkor pedig idehaza halt meg – tudtuk meg Gerencsér Józseftől, a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja vezetőjétől. 

don

A klubvezető hozzátette, országos szinten egyre nagyobb probléma, hogy a szervezetek kiöregednek, a fiatalokat pedig csak nehezen tudják bevonni abba a munkába, ami a történelmi hősök emlékét szolgálja. Erre törekszik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala-Somogy Vármegyei Szervezete is, akik számos kezdeményezéssel igyekeznek felhívni a fiatalabb generációk figyelmét arra, hogy a múltunkat ismerni és tisztelni kell.

- Középiskolákba, általános iskolákba járunk előadásokat tartani, haditechnikai, ruházati bemutatókat tartunk, különböző iskolák élnek ezzel a lehetőséggel nagy számban, és mi ennek örömmel teszünk eleget. Ezen kívül olyan rendezvényeken veszünk részt, ezeken a megyéken kívül is még, akár Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban is, ahol közösen emlékezünk, és itt már nem csak a második világháborúról, hanem az azt megelőző világégésről is beszélek, illetve a közelmúlt eseményeiről is – mondta el Poprádi Zoltán, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala-Somogy Vármegyei Szervezetének elnöke. 

A megemlékezés a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és Nagykanizsa önkormányzata koszorújának elhelyezésével és gyertyagyújtással zárult.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.