Ásó, kapa, gereblye 104. - Nem ünnep az ünnep újbor nélkül...
Már persze, ha tartjuk a hagyományokat. A karácsonyi asztalra ugyanis kerülhet nívós cégtől származó nedű, vörös vagy fehér, vagy a mostanság annyira divatos rosé. Az ünnepi asztal igazi ékessége a gazda sajátja. Legyen akármilyen, de bízunk abban, hogy nem akármilyen.
A nagy körtefánál kanyarodjatok be – ott leszünk. Évek óta tudjuk az irányt merre kell menni, amikor Ábrahám Jánost látogatjuk meg. Mindig nagy szeretettel várják stábunkat, akár a szőlő fejlődéséről, akár a szüreti időszakról, ne adj’ Isten betegségekről van szó. Most viszont egy kellemesebb beszélgetésre hívtuk Jánost és édesapját, aki rendkívül beszédes – csak akkor nem, ha hivatalosan kérdezzük.
De ne ugorjunk ennyire előre! Szeretnénk azt tudni, milyen is az újbor, ami az ünnepi asztalra kerül, Tamás, János vagy akár István napon decemberben. - Kevés a mennyiség. Nehezen tudtuk megóvni az időjárástól és az ezzel összefüggő betegségektől a szőlőt. De ami lett, megkóstoltuk Márton napkor a miklósfai kertbarátoknál, s itt Cserfőn is. Amilyen lett, olyan lett, de itt nálunk a mennyiségbe beleszólt a vadkár is. Nagyon beleszólt. De amit például a vendégeim, a barátok szeretnek, a Zenit, jó kis reduktív fajta, házasításra nagyon jó. Az irsaival mindig tudjuk a gyümölcsösséggel megkedveltetni a borkultúrát, de nálam száraz borok vannak javarészt – mondta Ábrahám János.
Hogy éppen mi a kedvelt, kedveltebb és legkedveltebb fajta?
Újabban a bornál is trendek és divatok vannak. Mindig jön valami újabb. A mai technológiákkal – akik átálltak a savállókra, olyan tartályokra, amelyek a mai kornak megfelelőbbek - tisztább, gyümölcsösebb borokat tudnak készíteni. Most ez a divat, a frissesség, gyümölcsösség. Az irsai dívik. Aztán mondok egy szentségtörést... nagy divatja van a direkt termőknek. Izabella bor, Noha bor... háztáji termés, 200 tőke... saját fogyasztásra lehet készíteni. Magas cukortartalom, még pálinkának is keresik... az Izabellát is.
Hegyen voltunk Cserfőn elméletileg télvíz idején ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a gyógyírt, vagyis a forralt bort miképpen készíti Ábrahám János. - Őszintén szólva, én nem vagyok forralt boros. Ha megkínálnak, természetesen elfogadom. De azt a forralt bort dicsérem meg, amikor a fűszerek nem túlságosan telepednek rá a borra. Jobb minőségű borból legyen, az íze és zamata legyen harmonikus – mint a bor.
János édesapja, id. Ábrahám János mindig minden egyes alkalommal kint van a hegyen a fiával, segíti a szőlőben vagy éppen a veteményeseben. Nagy nehezen sikerült kicsit szóra bírnunk így karácsony előtt. - Akkor, annak idején egymáshoz jártunk. Névnapok idején a komákhoz, barátokhoz. Most is nagyon jó itt kint a hegyen. A fiamnak itt a szőlője, jövök vele, átjön a szomszéd minden nap. Beszélgetünk. Aztán összeül a család. Persze előkerül az újbor. És ünneplünk, néha nótázunk, mint régen. Karácsonykor jönnek a keresztgyerekek, nagyon várom őket. Ez a december, ez az ünnep, az újbor-
ünnep és a karácsony.
Egy másik hegyhátról, Liszóból származó forraltbor recept (id. Golub László receptje a szerkesztő ajánlásával)
- 1,5 liter fehérbor
- fél liter víz
- 5-6 evőkanál kristálycukor
- két db egész fahéj
- kb 10 db szegfűszeg
- kb 10 db egész bors
- 1 kis db kiszárított erős paprika
(A hozzávalók ízlés szerint variálhatók. Megfázás, meghűlés esetén gyógyír a recept, fokhagymás pirítóssal)
VINCZE Adél
(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. december 20-ai számában)