Mindenszentek vagy halloween?

facebook megosztás

A megkérdezett nagykanizsaiak szerint nem zárja ki egymást, hogy a fiatalok halloweenkor beöltözzenek, majd mindenszentek és halottak napja alkalmából a szeretteikről is megemlékezzenek. Előbbit, a kelta hagyományokból kialakuló szokást hazánkban is egyre többen tartják. 

Számos olyan véleményt lehet olvasni az internetes fórumokon, amelyek szerint „Magyarországon nincsen halloween, itt mindenszentek van”. A két esemény azonban nem ugyanazon a napon van, hiszen a beöltözős mulatság időpontja október 31-e, míg a mindenszentek és a halottak napja egy, illetve két nappal később van. A stábunknak nyilatkozók szerint utóbbi két ünnep rendkívül fontos az emberek életében, a családtagokra azonban máskor is kell emlékezni. 

- Az az igazság, hogy a szeretteink, a halottaink bent vannak az ember szívében. Tehát az év minden napján emlékeszünk rá, de mikor jön a halottak napja, akkor még intenzívebben, én szerintem – fogalmazott Horváth Márta.

A halloweeni szokások közül a tökfaragás és a beöltözés terjedt el leginkább Magyarországon. Az általunk felkeresett jelmezkölcsönző vezetője szerint évről évre többen választanak ilyenkor valamilyen kosztümöt, ám a forgalom így is elmarad a farsangitól. A kanizsai jelmeztrendek az előző évben főként a popkultúrához kapcsolódtak, népszerűek voltak a Wednesday Adams és Pennywise-ruhák. Egyre inkább hagyománnyá válik, hogy a kisgyermekes családokban a szülők is valamilyen álruhát öltenek. Ennek Kovácsné Zakócs Erzsébet szerint vannak pozitív hatásai. 

- Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy a picik kevésbé félelemmel vegyesen öltöznek be olyan ruhákba, amik félelemkeltőek kellenének, hogy legyenek. Ez egy ellentmondás, hogy csúnyának kellene lenni, félelmetesnek kellene lenni, de közben a gyerekeknek egy része ezt nem tudja magáévá tenni. Esetleg fél is tőle – mondta Kovácsné Zakócs Erzsébet, a Nagykanizsai Jelmeztár vezetője. 

Kutatások szerint még mindig inkább a hölgyek öltöznek be ilyenkor, de a fiatal felnőtt férfiak közül is egyre többen ünneplik a halloweent. 

- A faluban, ahol lakunk a barátaimmal, ott szoktunk összegyűlni. Sütögetünk általában gesztenyét, van, hogy egy-két sört megiszunk és igazából egész éjjel kint vagyunk, de reggelre valószínűleg hazaérünk – fogalmazott Szira Ádám.

Néhány évvel ezelőtt a halloweenre még furcsábban tekintett a nagyszülők generációja, azonban azóta egyre inkább elfogadottá vált ez a szokás. 

- Talán ez a modernebb felfogás, hogy próbáljuk túltenni magunkon ezt a halálfélelmet és egy kicsit más felfogásba tenni ezt az egészet és esetleg ünnepelni is. Csak ehhez még idő kell, amíg erre a felfogásra át tudunk térni -  mondta Strausz Edit.

- Nekünk egy kicsit idegen dolog. Nekünk furcsa, de hát a fiatalság ebben nő fel, hogy mindenben találjon valamilyen megnyugvást vagy örömöt. Sokféle népszokás van, nekünk ez furcsa - fogalmazott Dénes András.

A halloween leginkább az Egyesült Államokban számít népszerűnek, a szokások az ír és a brit bevándorlóknak köszönhetően jutottak el a tengerentúlra. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.