"Sose féljünk kiállni saját magunkért és a nézeteinkért..."

facebook megosztás

Őszvilág címmel rendeztek irodalmi emlékestet Utassy József, Kossuth-díjas költő verseiből a Honvéd Kaszinóban. A program az október 23-i városi rendezvénysorozat részeként, a Pannónia Kulturális Egyesület együttműködésével valósult meg.

Másodszor rendeztek Utassy-estet Nagykanizsán. Korábban, március 15-éhez kapcsolódóan a városlakók már hallhatták a költő tavasztematikájú verseit. A hétfői műsor szerkesztésében az alkotó özvegye, Utassyné Horváth Erzsébet, Zsóka is részt vett. Most elsősorban az októberi, őszi témakör szerint válogatták a műveket, legfontosabb üzenetként itt is a szabadság és az igazságvágy állt.

- Az igazság kérlelhetetlen kimondása. Ez jellemezte az egész emberi és költői magatartását. Nem akarok más szót használni, mert ugye biztosan sokan most attitűdöt mondanának. Neki az egyik legfontosabb volt, az emberi lét egyetlen igazi értelme, a szabadság. A szabadság kimondása pedig nagyon gyakran jár sok keménységgel, nagyon egyenes gerinccel, amit ő nagyon-nagyon tudott tartani, egészen élete végéig – mondta az özvegy.

Szemes Péter irodalomtörténész szerint az Őszvilág versei már egy nyugodtabb, kiábrándultabb költő szavait közvetítik, akinek életében valamikor fontos szerepet játszott a lázadás, a szabadság. Olyannyira, hogy diákként maga is részt vett az ’56-os eseményekben, és már egészen fiatalon saját bőrén érezhette az akkori rendszer elnyomását.

- Maga is részt vett az egri ’56-os eseményekben, ahol a Dobó Gimnázium diákja volt, amikor a sorsfordító napokon bent maradtak egy iskolatársával a kollégiumban, nem ment haza Bükkszenterzsébetre, és részt vettek a forradalmi eseményekben is. Azt hiszem, október 26-án volt ott a szovjet emlékműnek a ledöntése, és ennek a láncait ők vitték a tömeg előtt, amiért ki akarták csapni őt is, és az iskolatársát is a gimnáziumból. Kizárólag Bükkszenterzsébet falu kiállása mentette meg attól, hogy kirúgják – hangsúlyozta Szemes Péter.



 

A 20 válogatott verset Ódor Dóra, Micsinai Dominik és Antal Gergő tolmácsolásában hallhatta a közönség. Antal Gergő, a Mozaik Társulat színésze fontosnak tartja, hogy az ilyen programokkal ápoljuk és tovább örökítsük a kulturális értékeinket, illetve megemlékezzünk a 67 évvel ezelőtti eseményekre, ahol emberek félelmet nem ismerve küzdöttek a saját igazukért.

- Szerintem a legfontosabb az volt, hogy ki tudtunk állni saját magunkért egy olyan helyzetben, ahol mindenki úgymond az ellenségünk volt vagy ellenségként tekintett ránk, mi mégsem hagytuk magunkat. Azt pedig, hogy mi lett a vége, azt mindannyian tudjuk – emelte ki Antal Gergő, a Mozaik Társulat színésze.

Antal Gergő úgy véli, Utassy verseinek valódi mondanivalója igazán egyszerű: sose féljünk kiállni saját magunkért és a nézeteinkért.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.