Mintegy 50 éve Szepetneken

facebook megosztás

A nemzetiségi hét zárásaként gálaműsorral és díjkiosztással ünnepeltek pénteken a szepetneki iskolában. Az oktatási intézmény és a helyi német nemzetiségi önkormányzat több évtizede dolgozik közösen a hagyományok ápolásán a településen.

A Kanizsához közeli községben immár 29. alkalommal rendezték meg a német nemzetiségi hagyományőrző hetet. A pénteki gálára egy-egy műsorral készültek a tanítványok és pedagógusaik.

- Öröm ez számunkra, hiszen a gyerekek egész héten a német nyelv jegyében dolgoztak, a korosztályuknak megfelelő versenyeken vettek részt, illetve produkciókkal készültek erre a mai estére – mondta Kocsis Andrea, a Királyi Pál Általános Iskola igazgatója.

Az elmúlt csaknem három évtized alatt folyamatosan sikerült a programot megtartani, ezzel együtt a német nemzetiségi hagyományokat ápolni, a nyelvet megőrizni – mondta el Unger Ilona. Szerinte ez egy csodálatos dolog, hiszen azok, akik egykor az iskolapadból kikerültek, ma gyermekeiket, unokáikat láthatják a gálaműsoron.

- A hagyomány ott kezdődött, amikor 1974-ben itt kezdtek el, ebben az iskolában, Szepetneken tanítani német nemzetiségi nyelvet. Akkor még tulajdonképpen tiltottként, ahol én is elkezdtem tanulni. Ami aztán egyrészt a tradíciót, a gyökereket segített megőrizni, aztán egyfajta egzisztenciát is adott. Nem csak nekem, sokaknak, akik velem együtt járták ezt az utat – hangsúlyozta Unger Ilona, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az iskola színpadán egymást követték a fellépő osztályok, hogy megmutathassák, mit sajátítottak el az idei hagyományőrző héten.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.