A szabadság maga az áldozat

facebook megosztás

Zászlófelvonással, koszorúzással és kulturális műsorokkal emlékeztek meg a városban az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Balogh László polgármester ünnepi beszédében a magyarok szabadság iránti törhetetlen vágyát és az ezért hozott áldozatok dicsőségét hangsúlyozta.

Az ünnepségsorozat hétfőn reggel indult a Deák téren, ahol a Nagykanizsai Fúvószenekar kíséretében zajlott a zászlófelvonás.

A résztvevők ezután az ’56-os emlékkertbe vonultak, itt számos kanizsai szervezet helyezte el az emlékezés koszorúját. A műsor a Medgyaszay Házban folytatódott, ahol beszédében Balogh László hangsúlyozta azt az áldozatot, amit az akkori bátor, harcra kész emberek meghoztak a saját és honfitársaik szabadságáért.

- Szemben a puskával, a bitófa árnyékával és az AVH körömszaggató fájdalmával, könnyűnek találtatott minden, mi nem a nemzet szabadsága. Mert a nagy cél, a világot mozgató álom és a jövőt építő szándék áldozatot követel. Nincs béke lemondás nélkül, nincs határ a határtalan nélkül, nincs erkölcs, az abszolút igazsága nélkül, nincs tett áldozat nélkül – mondta ünnepi beszédében a polgármester.

A polgármester továbbá kiemelte, nem méltó a szabadságra az, ki nem tiszteli elődeit, nem áll ki magáért és nemzetéért, hanem elkényelmesedve várja, hogy mások helyette harcoljanak.

- Aki nem küzd meg önmagáért, nem harcolja ki az igazát, a szabadságát, aki nem emlékezik a hőseire, annak jussa és sorsa csak a mozdulatlan, kizökkent idő kárhozata. De mi most István vagyunk, az akarat, mi most a ’48-asok vagyunk, a nemzet, de legfőképp, mi most az ’56-osok vagyunk, a szabadság. Ma szabaddá lehetünk a múlttal, az ezredéves álommal, ma emberré válhatunk a vadságban, bátorrá a gyávaságban – hangsúlyozta Balogh László.

A polgármesteri beszéd után, a délelőtti emlékezés utolsó felvonása az Imre Sándor Szeretetszínház tagjai által előadott, Törött szárnyú madár című színdarab volt.

A nap végén, az ünnepség záróakkordjaként fáklyás felvonulás indult a Kossuth térről az ’56-os emlékkertig, majd az Erzsébet térre érkezve zárult a megemlékezés.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.