Galamboki töltött káposzta és gesztenyés lúdláb

facebook megosztás

Nagy sikert aratott a 15. Galamboki Gesztenyés Napon, Gál Sándorné Jutka a gesztenyés süteményeivel. A Napfényes Rózsa csapat tagja a családja kedvenc ételét is megfőzte ez alkalomra, bográcsban. 

A töltött káposzta hozzávalói és elkészítése:

2 evőkanál zsíron 3 vöröshagymát üvegesre sütünk, ha elkészült, 1/3 részét kivesszük a töltelékbe. A maradék sült hagymához adunk 2 kg savanyú káposztát, és 1 kg felkockázott füstölt csülköt. 3-4 db babérlevél és 2 evőkanál őrölt paprika megy még bele, ezt pároljuk lefedve, amíg a húsos töltött gombócokat elkészítjük.

A töltelékhez előkészítjük a káposzta leveleket:

1 fej édes káposzta torzsáját eltávolítjuk, és forró, sós vízben pár percet főzzük, így könnyen le tudjuk választani a leveleit. A külső nagyobb levelekbe csomagoljuk a húsos tölteléket:

Hozzávalók:

1 kg darált hús, 30 dkg előfőzött rizs, a félretett sült vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma lereszelve, 3 tojás, só, őrölt bors.

Ha összeállítottuk a kis töltött káposzta csomagokat, akkor rétegezve berakjuk egy lábosba. Alulra kerül mindig a csülkös párolt savanyú káposzta, rá a gombócok, és felülre is káposzta. Felöntjük vízzel, de csak annyira, hogy ne lepje el. Ezt lassú tűzön 2 órát főzzük még. 

Tálalása: tejföllel és "kakastaréjos" sült szalonnával díszítjük.

A gesztenyés lúdláb hozzávalói és elkészítése:

1 egész tojás, 5 dkg margarin, 25 dkg cukor. Ezeket habosra keverjük, és hozzáöntünk 2,5 dl tejet, majd hozzáadunk 25 dkg lisztet, 1 sütőport, 1 vaníliás cukrot és 3 ek kakaóport. Ha ezt összeállítottuk, akkor hozzákeverünk még 25 dkg bármilyen lekvárt. Végül sütőpapírral bélelt, 25 x 30 cm-es tepsibe öntjük, és 180 fokon kb fél órát sütjük.

Sütés közben elkészítjük a gesztenyés krémet:

Ehhez 1 vaníliás pudingport, 3 ek cukrot és 3 dl tejet sűrűre főzünk. Ha a főtt krém kihűl, akkor 25 dkg gesztenyemasszát, ízlés szerint rum aromát adunk hozzá, és jól kikeverjük a főtt, vaníliás krémmel. A kész gesztenyés krémet a kisült, kihűtött tésztára kenjük, és a tetejét csokimázzal bevonjuk.

BAKONYI Erzsébet

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.