Jó minőségűek lesznek az idei badacsonyi borok
Az időjárás és a vadkárok mellett a seregélyek is kihívások elé állították a badacsonyi borászokat 2023-ban, ennek ellenére igazán finom újbort ígérnek.
A nyári szezon eleje sok csapadékot hozott, ennek köszönhetően a szőlőben kemény munkákat folyattunk annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a birtokunkon belül sikeresen vettük az akadályokat, és összességében a betegségekkel nem volt problémánk. Sok munkával és többlet költséggel járt, hogy megvédjük a szőlőket és szép alapanyagot tudjunk szüretelni a boraink készítéséhez. Sajnos mennyiség szempontjából kevesebb szőlőt tudtunk szüretelni a területeinkről, ami részben a tavalyi aszálynak is köszönhető. Ennek eredményeképpen bizonyos területeken több fajta nem az elvártak szerint adott termőalapokat. Másrészt a szüret közeledtével a vadak is rendesen megtizedelték a mennyiséget. A vadkárok az egész Balatoni felvidékre jellemzőek voltak idén. Mindent összevetve, bár mennyiségben kevesebb lett idén a szőlőalapanyag, minőségben viszont kiemelkedő termést hoztak az ültetvények – fejtette ki a likebalaton.hu-nak Borbély Tamás.
Ami a szőlőművelést illeti, nagyon nehéz időszakot zártunk le. Legalábbis növényvédelem szempontjából, hiszen a nyári csapadékok komolyan megnehezítették a dolgunkat. Sajnos a rossz idő kicsit rányomta a bélyegét a szüreti eredményre. Ezzel együtt minőség szempontjából nagyon jó lett az idei évjárat. Voltak olyan fajták, amelyek nagyon jól viselték a csapadékos időt, mások pedig kevésbé.
A korai fajtáknak nagyon kedvezett az idei nyár, a szürkebarát pedig minőségben kiemelkedő eredményeket produkált. De a budai zöldre sem lehet panaszunk – tette hozzá.
Gyakorlatilag a kéknyelű kivételével, amelyre a mai nap kerül sor, már mindent leszüreteltünk. Mint már korábban is említettem, minőségileg nagyon jónak ígérkezik az idei évjárat. Az évjáratból, illetve a vadkárokból adódóan a Badacsonyi borvidék legnagyobb vesztese mennyiség szempontjából az olaszrizling. Nem minden évjárat egyforma, vannak mindig nehézségek, de összességében mindig a pozitívumokra koncentrálunk. A tervek szerint minden borunk elkészül, beleértve a pincészetünk prémium, presztízs tételeit is, maximum a mennyiség lesz mindenből kevesebb – részletezte Borbély Tamás.
Ismét bebizonyosodott, hogy a régi helyi fajták, mint például az olaszrizling, szürkebarát, budai zöld, és nem utolsó sorban a borvidék ikonikus fajtája, a kéknyelű, még akkor is hozzák minőségben az elvárt színvonalat, ha az évjárat szeszélyesebb és nehezebb. Sajnos a késői fajtáknál, amelyeket nem sikerült teljes mértékben korábban megvédenünk, ott egészségügyi problémák miatt voltak kiesések.
Nem csak a szarvas, vaddisznó és őz okozott súlyos károkat, hanem a seregélyek is. Utóbbiak olyan számban jelentek meg, hogy csak hálóval lehetett hatékonyan megvédeni a termést – mondta Málik Zoltán.
Pár napja éppen a kéknyelűvel zártuk az idei szüreti munkákat. Mint már korábban is említettem, a szürkebarát teljes mértékben hozta az elvárt eredményt, a kéknyelű és a budai zöld borokkal érzésem szerint viszont nem kell korán kijönni a piacra.
A csapadék miatt szép savszerkezetre számítok ezeknél a boroknál. Stabil, és az évjáratból adódóan széles és testes borok fognak születni – mondta Málik Zoltán.
hirbalaton.hu
(Borítókép: maiutazas.hu)