Zalaegerszeget és környékét is érinti a kormány által előidézett lakosságcsere a Jobbik-Konzervatívok szerint

facebook megosztás

Benke Richárd, a párt megyeszékhelyi önkormányzati képviselője hangsúlyozta: az ázsiai vendégmunkások betelepítése még lejjebb viszi az átlagkeresetet, ezáltal a jelenleginél is több magyar dönt majd a kivándorlás mellett és nem csak a vármegyeszékhelyen, hanem egész Zalában.

Ahogy országszerte, Zala vármegyében is egyre nagyobb problémát jelent a kivándorlás. Ezt jól mutatja, hogy Zalaegerszeg lakossága a tavalyi év végén már 55 ezer, míg Nagykanizsáé 45 ezer fő alá csökkent. Benke Richárd, a Jobbik-Konzervatívok önkormányzati képviselője a párt mai sajtótájékoztatóján elmondta, kidolgoztak már olyan programokat, amelyek az ország fellendülését szolgálnák, kiemelten kezelve a kivándorlás problémáját.

– Az egyik, hogy az országnak a földrajzi adottságait kellene kihasználnunk, tehát az élelmiszeripart és az erre épülő feldolgozóipart. A másik, hogy a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak a segítése, úgymond stratégiai partnerség kötése velük, és a harmadik programpont, amit néhány hónapja ismét felélesztettük, az a bérunió vagy ha úgy tetszik a „Normális béreket, normális életet” című programunk, aminek ugye pont az a lényege, hogy a hazai béreket kellene megemelni, közelítenünk kellene fokozatosan a nyugati bérek irányába. Hiszen az elvándorlásnak az elsődleges oka az egzisztenciális problémák – nyilatkozta Benke Richárd, a Jobbik-Konzervatívok önkormányzati képviselője.

A párt információi szerint Zalaegerszegen és a környező településeken jelenleg mintegy ezer, főleg ázsiai vendégmunkás él és dolgozik, legmagasabb számban egy zalaegerszegi telephelyű cégnél.

– Az egyik legnagyobb foglalkoztató egyébként a mögöttem látható cég, amelynek egyébként két telephelye van. Ismereteink szerint, ugye ez az ezer fő nem csak Zalaegerszegen van egyébként elszállásolva, hanem a környező településeken is. S látjuk a tendenciát, illetve a különféle híreket, hogy itt ezeknek a vendégmunkásoknak folyamatosan növekedni fog a létszáma és ez az ezer fő egy ekkora városban már így is látható, de ha hozzávesszük, hogy a jövőben ez több százzal, esetleg több ezerrel is növekedni fog, akkor azért elég komoly probléma lehet ebből városi szinten is – tette hozzá Benke Richárd.

A képviselő hozzátette, ha a magyar népesség csökkenését és a vendégmunkások betelepülésének növekedését összevetjük, arra következtethetünk, hogy a következő években jelentősen át fog alakulni az ország összetétele. Mindez pedig nem csak kulturális és szociális nehézségeket, konfliktusokat, de egészségügyi problémákat is hozhat.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.