Prószavariációk

facebook megosztás

Nagy sikere volt a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület asszonyai által sütött prószának a közelmúltban megrendezett Tótszentmártoni Prósza, Bor és Tambura Fesztiválon. Még este 10 órakor is volt igény ezekre a régi, finom étkekre, melyek elkészítési módját Jakopánecz Béláné Marika osztja meg olvasóinkkal. A prósza gluténmentes változatát otthon készítette el, a vendégei nagy megelégedésére.

Az aludttejes prósza hozzávalói:

1 l aludttej (kefir), 30 dkg liszt, vagy 25 dkg liszt és 5 dkg kukoricaliszt, 1 tojás, 2 ek cukor, 1 tk só, 2 ek étolaj. Ízesítéshez: lekvár, gyümölcs, fahéj. Tetejére: 2 k tejföl, pár csepp étolajjal elkeverve. Tepsi kikenéséhez zsír.

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük, a sűrű palacsintatészta állagú masszát kizsírozott tepsibe öntjük, ízlés szerint lekvárral, fahéjjal, vagy gyümölccsel sűrűn megszórjuk. A tetejét a tejföllel meglocsoljuk, előmelegített sütőben közép barnára sütjük és porcukorral tálaljuk.

A burgonyás prósza hozzávalói:

8 db nagyobb burgonya, 3 dl aludttej vagy kefir, 25 dkg liszt, só, étolaj a sütéshez.

Elkészítése:

A burgonyát kislyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk az aludttejet, a sót, a lisztet és jól elkeverjük, hogy a massza sűrű legyen. Serpenyőben kevés étolajat forrósítunk, beleteszünk 2-3 evőkanál masszát, vékonyra elsimítjuk és mindkét oldalát megsütjük. A burgonyás prószát alaposan kizsírozott tepsiben is meg lehet sütni. Az elkészült prószához ízlés szerint tejfölt kínálunk.

Glutén- és laktózmentes kefires prósza hozzávalói:

2 db 450 gr laktózmentes kefir, 15 dkg free from universal liszt, 5 dkg kukoricaliszt, 1 tojás, 2 ek cukor, só, 1 ek olaj, fél kk szódabikarbóna. Ízesítéshez: lekvár, gyümölcs, fahéj. A tetejére: 2 k laktózmentes tejföl, pár csepp étolajjal keverve. A tepsi kikenéséhez zsír.

Elkészítése:

A kefirt, a tojást, a cukrot, a sót és az olajat elkeverjük, hozzáadjuk a kétféle lisztet és sűrű palacsinta tészta állagúra keverjük. Zsírozott, közepes méretű tepsibe öntjük, rakhatunk rá lekvárt, fahéjat, vagy tetszés szerint gyümölcsöt. A tetejét olajjal elkevert tejföllel meglocsoljuk, előmelegített sütőben közép barnára sütjük.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.