A nagy melegben a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket
Hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
A baranyai felsőoktatási intézmény azt írta: az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt.
A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk - idézték a közleményben Wittmann Istvánt, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetőjét, aki kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.
Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta - mutatott rá a szakember.
Wittmann István felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.
MTI
(Borítókép: pixabay.com)