Klasszikus jazzformáció koncertezett Zalamerenyén

facebook megosztás

Szabadtéri koncertet adott a Budapest Ragtime Band péntek este a zalamerenyei Pálos malomban. A klasszikus jazzt játszó zenekar egy négy előadást tartalmazó bérlet részeként lépett színpadra. Műsorukkal az egykori zongoraművészre, Cziffra Györgyre is emlékeztek.

A zenekar – amely a magyar jazzélet egyik kiemelkedő formációja – 1980-ban alakult, kizárólag professzionális zenészekből. Az együttes célja a tradicionális amerikai zenei műfajok bemutatása, népszerűsítése a magyar közönség számára. Ahogy nevükből is adódik, főként klasszikust jazzt, úgynevezett ragtime-ot játszanak. 

– Ez az 1800-as évek végén alakult ki, zongorára íródott elsősorban, és az afroamerikaiak előadásmódját ötvözte az európai formával, harmóniavilággal. Aztán ebből kialakult a jazz, de később az 1920-as években még a jazzt is hívták ragtime-nak, tehát ezek a művészeti átmenetek ugye nem egyik pillanatról a másikra mentek végbe. Ezt tehát tulajdonképpen úgy hívják, hogy klasszikus jazz, vagy korai jazz, amit mi elsősorban művelünk, sok vidámsággal és humorral fűszerezve – nyilatkozta Gayer Ferenc a Budapest Ragtime Band vezetője.

A Pálos malomban egy négy előadást tartalmazó bérletrendszer működik, így valósulhatott meg a zenekar fellépése is. Szabadicsné Madaras Katalin és férje, a Pálos malom tulajdonosai minden esetben a bérletesek kérései, ajánlásai alapján alakítják ki a műsortervezetet. Év közben Zalamerenye vonzáskörzetéből várják a vendégeket, nyáron azonban a közelben nyaraló turisták is sokszor megfordulnak a malomban.

– Igyekszünk mindig új műsorszámokat keresni, új repertoárt összeállítani, és úgy állítjuk össze ezt a négy előadást tartalmazó bérletet, hogy műfajilag vegyes legyen. Tehát legyen benne zenei, könnyűzenei is, és legyen benne természetesen prózai előadás is, illetve egy kicsit mélyebb tartalmú, és legyen nagyon könnyed is – fogalmazott Szabadicsné Madaras Katalin, a Pálos Malom tulajdonosa.

A zenekar következő, nagyszabású koncertje augusztus 7-én, a Szentendrei Teátrumban lesz látható, a Cziffra György emlék-koncertsorozat részeként. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.