Megkérdeztük – utakról, járdákról…

facebook megosztás

A Corvin utcai játszótér és a játszótérre vezető járdaszakasz állapotára hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Mint írta, örömmel tapasztalták, hogy új játszótér épül a városban, ugyanakkor a meglévőkre is ráférne a felújítás. A járda felálló betonlapjaiban még a felnőtt is megbotolhat, nemcsak a szaladgáló kisgyerekek.

Kérdésünkre Szabó Istvántól, a Via Kanizsa NZrt. vezérigazgatójától az alábbi tájékoztatást kaptuk: A város több pontján találkozhatunk a korosodó növényzet gyökerei által károsított, deformált járda burkolatokkal, sétányokkal. A gyökérzet az aszfalton, járdákon és betonlapos, vagy viacoloros burkolatokon egyaránt botlásveszélyes állapotot idéz elő. A képeken szereplő Corvin utcai helyszínen, valamint a Maort lakótelep egyes utcáiban a nyár végén/ősszel igyekszünk helyreállítani a sérült gyalogos felületeket. A nagyobb volumenű járdafelújításokra – melyek túlmutatnak a pontszerű, kis felületű javításokon –, csak az önkormányzati költségvetésben elkülönített forrásokból a későbbi években kerülhet sor. Sajnos ezen helyszínek listája nagyon hosszú – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A felvetett kérdésre Horváth Jácint önkormányzati képviselő (ÉVE), a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke hozzáfűzte: Szögezzük le, abból a pénzből, amit a kanizsai autósok gépjárműadó címén befizettek a magyar államnak, ennek egy része az önkormányzatot illette egészen 2019-ig. Az évente mintegy 200 millió Ft-ot utakra, járdákra költhette a város. Ezt a pénzt a kormány 2020-tól elvette, és idén sem adta vissza. Tehát 4 év alatt 800 millió Ft-ot vett el, amiből azért rengeteg utat, járdát fel lehetett volna újítani. A megszorításként elvett pénzt nemcsak Kanizsa, hanem még a legkisebb falvak is megérezték, hiszen ott is volt gépjárműadó befizetés. Ez az összeg hiányzik az útjainkból, járdáinkból – erősítette meg Horváth Jácint.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.