A Zrínyik előtt tisztelgő emléktáblát avattak Őrtiloson

facebook megosztás

A csáktornyai Zrínyi Gárda közreműködésével újabb emlékművet állítottak Őrtiloson, a Zrínyi-Újvár helyszínén. A mementó a Zrínyi nemesi család dicső múltjára emlékeztet. Az ünnepségen a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola diákjai is megemlékeztek a költő hadvezérről. 

Muraköz megye 30 éves tevékenységének, a Zrínyi Gárda fennállásának 20., a Horvát Köztársaság Európai Uniós tagságának 10. évfordulója alkalmából avattak új emléktáblát, Muraköz megye, a Zrínyi Gárda, a Horvát Sárkányrend és a MATICA csáktornyai fióktelepének támogatásával. Az eseményen beszédet mondott Kelei Zita, Őrtilos polgármestere, aki nagyon fontosnak tartja a határon átnyúló kapcsolatok ápolását és a Zrínyi-örökség fenntartását.

– Azt gondolom, hogy turistaszempontból óriási nagy lehetőség, a turisztikában, hogy már a negyedik emlékművünk emelkedett itt az udvaron és egyre bővebb körben tudjuk tájékoztatni az idelátogatókat, Zrínyi Miklós költő és hadvezér múltjáról, jelenéről és jövőjéről is – emelte ki Kelei Zita, Őrtilos polgármestere.

2021. november elején, a csáktornyai Zrínyi Gárda kiadásában megjelent egy kiadvány, ami a legértékesebb könyvnek számít a Zrínyik történetéről – emelte ki Duro Bell, a csáktornyai Zrínyi Gárda elnöke.

– A monográfia megjelenésére készülve, kezdeményeztük egy emléktábla felállítását ezen a helyen, de ez a járvány ideje alatt nem volt lehetséges. Most végre elértük ezt a célt. Ahogy a kiadvány szövegei is három nyelvűek, az összefoglalók magyar és angol és horvát nyelvűek, itt is három nyelvű felirat található az emléktáblán – emelte ki Duro Bell, a Csáktornyai Zrínyi Gárda elnöke.

Az emléktábla felirata három nyelven látható, ez jelképezi a közös európai történelmet, amit a Zrínyik is írtak.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.