Újra nyíltak a pincék Förhéncen

facebook megosztás

Mivel semmi akadálya nem volt, ráadásul sokan szeretik, idén sem maradt el a Nyitott Pincék Napja Förhéncen. Aváros határában levő hegyháton álló kápolna előtt tartott rendezvényt tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Förhéncért Egyesület.

 Már tizenhárom éve annak, hogy életre hívták a szervezők a rendezvényt. Skanecz Sándor és társai célja a hegyvidék bortermésének sokszínűségét szerették volna akkor megmutatni az érdeklőknek.  Az egyesületi elnök szerint a céljuk nem változott az eltelt időszakban, ám az esemény egyre nagyobb figyelmet kap, és a szervezés is egyre kiforrottabb.

– Amikor elkezdtük, volt, hogy harmincan-negyvenen voltunk az első két rendezvényen. Aztán volt, hogy nem volt szerencsénk az idővel és voltunk ötvenen vagy százan. Most már ott tartunk, hogy amikor elkezdjük szervezni a nyitott pincét – ez egy éves munka visszamenőleg mindig – már most kérdezik azok a pincészetek, az emberek, akik részt vesznek, hogy akkor jövőre mikor és hogyan lesz. Szinte egy évvel előre tudunk dolgozni – nyilatkozta Skanecz Sándor, a Förhéncért Egyesület elnöke.

Hasonlóan az eddigi rendezvényekhez Skanecz-testvérek, a Benczik Pincészet és a Kápolnás pincészet borai mellett Förhénci Horváth Gyula nedűit is megkóstolhatták a látogatók. A förhénci borász úgy látja, a tavalyi évben sok nehézséget okozott a nyári aszály. A szakember szerint azonban, akik nem követtek el hibákat, kellő mennyiséget és minőséget tudtak termelni számos fajtából.

– A világfajták közül nagyon sokaknak van pinot gris-je, mind a kettő kiválóan szerepelt az idei időszakban. Most egyre többen foglalkozunk, több mint 100 év óta először telepítettünk furmint ültetvényeket, azok is jól teljesítettek és gyönyörű borokat lehetett belőle készíteni. A kékszőlőknél alapvetően a kékfrankosra építünk, de a pinot noir és a cabernet fajták is itt vannak természetesen és egy minimális merlot is – árulta el Förhénci Horváth Gyula borász.

Az eseményt fellépők színesítették, forgatásunk idején a Nagykanizsai Fúvószenekar kisegyüttese szórakoztatta a közönséget. Az idei nyitott pincék napjáról bővebb összeállítást láthatnak mai Mi portánk című magazinműsorunkban.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.