Kanizsán is a trianoni katasztrófára emlékeztek

facebook megosztás

A magyarság számára a 20. század egyik legtragikusabb eseménye volt a 103 éve aláírt diktátum, hiszen az ország elveszítette területe kétharmadát és a lakossága felét. A Nemzeti Összetartozás Napján Nagykanizsa önkormányzata délelőtt várta főhajtásra a lakosságot a Nagy-Magyarország-emlékműhöz.

Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja az emlékezés mellett arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyünk a magyarság összetartozása mellett és bemutassuk a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységét – hangzott el a megemlékezésen. Jobban tudom szeretni e hazát, mint gyűlölni ellenségeinket – Deák Ferenc szavait is idézte beszédében Balogh László polgármester.

– Nincs még egy olyan ország, amely saját magát öleli, amely önmagával határos. Nincs még egy olyan nemzet, mely akkor is otthonra talál, ha elhagyja államát. Nincs olyan nemzet, mely ünneppel írja felül a gyászt. Nincs több Magyarország, csak az István alkotta keresztény haza, mely az összetartozás szilárd és örök fundamentuma – hangsúlyozta beszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal. 2012 óta ez a hosszú mondat szerepel a hatályos alkotmányban, amelyet mi alaptörvénynek nevezünk – fogalmazott az emlékműnél Cseresnyés Péter.

– Közös történelmünk nem múlt és nem jelen, hanem egyenesen a jövő. Ezért döntöttünk arról, hogy június 4-e ne csak az emlékezésről szóljon, hanem legyen a magyar összetartozás napja. Ezért van már kettős állampolgárság, és így lett több, mint 1,1 millióval több magyar állampolgár –emelte ki beszédében Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő.

 Az ünnepség végén a jelenlévő szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit és mécseseit a Nagy-Magyarország-emlékmű lábánál. A rendezvényen az ÉVE-frakció tagjai nem vettek részt, erről a közösségi oldalon ezt írták: „…nem vagyunk hajlandóak végighallgatni - elnézést a kifejezésért - Cseresnyés Péter ócska beszédét, ami bűzlik a propagandától, és egymás ellen akar ugrasztani magyar és magyar embert.”

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.