Nagykanizsa katonavárosi múltjával ismerkedhettek a Hadak útján programsorozat résztvevői

facebook megosztás

A Halis István Városi Könyvtárban Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes előadásában a történelem mellett a laktanyai mindennapok bemutatása is fontos szerepet kapott.

Nagykanizsa már a törökök elleni harcban is fontos állomásnak számított, és katonai múltja párját ritkítja a nyugat-magyarországi régióban. A 20. században öt laktanya is működött városunkban. Poprádi Zoltán, a Magyar Honvédség 14. Thúry György Gépesített Lövészdandárjának utolsó parancsnokaként szolgált Kanizsán. Előadásában nemcsak a harci cselekményeket, hanem a katonaság emberi oldalát is igyekezett bemutatni az érdeklődőknek.

–Óriási társadalmi összefogással, az ország legszebb laktanyáit építették fel. Tulajdonképpen ami még csodálatos a laktanyák mellett, hogy hadikórház is épült, itt nem messze, Miklósfa felé. Ahol 3000-3500 sebesült katona ellátásáról próbáltak gondoskodni. Óriási jelentősége volt a második világháború idején, mert csaknem 3000 lengyel menekültet fogadott be oda ez a csodálatos város –  mondta el Poprádi Zoltán, nyugállományú honvéd ezredes.

Az előadás mellett Gredics Péter korhű katonai kollekciójának bemutatása is várta a résztvevőket. A tartalékos katona – aki számos kanizsai relikviával is rendelkezik – fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék a város múltját.

– Nagyon sok olyan katonatiszt van, akitől egyenruhát kaptam innen, konkrétan Kanizsáról, akik már sajnos nincsenek köztünk. Hála Istennek, még jó páran köztünk vannak és nagyon büszke vagyok arra, hogy engem keresnek, ha van egy hagyaték, vagy van egy felajánlás, hogy szeretnék, ha jó helyre kerülne a tárgyi emlékük, ruhájuk eszközük – hangsúlyozta Gredics Péter gyűjtő.

Az előadás-sorozat eddigi felvonásain is szerepet kaptak kanizsai vonatkozások, a város átfogó történetével viszont most először ismerkedhetett meg a publikum. A szervezők a jövőben szeretnének további, hasonló tematikájú eseményeket lebonyolítani.

– Egy ilyen komoly katonai múlttal rendelkező városnak, mint Nagykanizsának, kötelessége ápolni ezt az örökséget, amit az elődök ránk hagytak. Ezt mi is hisszük és valljuk, itt a Hadak útján szervezői, és erre kiemelten fogunk törekedni. A mai előadás is egy ékes példája ennek, Poprádi ezredes úr rengeteget tud Nagykanizsa hadtörténetéről – emelte ki Huszár András, a Hadak útján fő szervezője.

A Hadak útján program a nyári szünetet követően szeptemberben folytatódik a városi bibliotékában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.