Tárkonyos csirkeraguleves és mohácsi rétes

facebook megosztás

A kiskanizsai Szokol Györgyné Éva kertjében a színesen pompázó virágok mellett számtalan gyógy- és fűszernövény is megtalálható. Kedvencét, a szárított tárkony levelét gyakran használja krumplifőzelék, vagy ragulevesek ízesítéséhez.

A tárkonyos raguleves hozzávalói:

1 db csirkemell, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, 2 db sárgarépa, 1 zöldség, 4 db közepes méretű burgonya, 0,25 dkg zöldborsó, tárkony, 2 dl tejszín, 1 ek étkezési keményítő, só.

Elkészítése:

A csirkemellett apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a zöldségeket és a krumplit felkockázzuk. Egy fazékban felhevítjük az olajat, megdinszteljük rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, beletesszük a többi hozzávalót, meghintjük tárkonnyal és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Végül a keményítőt elkeverjük a tejszínnel és behabarjuk vele a levest. Ízlés szerint morzsolhatunk még bele tárkonyt. Ha nincs otthon zöldborsó, készíthetjük zöldbabbal is a levesünket.

Mohácsi rétes

Hozzávalók:

6 darab réteslap, étolaj.

A töltelékhez:

4 kis pohár kefir (az egyik pohárral mérjük a többi hozzávalót). 3,5 pohár búzadara, 3 pohár cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 cs sütőpor, 1,5 pohár étolaj, 0,5 kg túró és 0,5 kg meggy. A tetejére: egy kis pohár tejföl, 1 egész tojás.

Elkészítése:

A túró és a gyümölcs kivételével a hozzávalókat összekeverjük, és legalább 30 percig állni hagyjuk, hogy a dara megdagadjon. Ezután egy nagy tepsit beolajozunk és beleterítünk 2 réteslapot. Erre ráöntjük a massza felét, és rászórjuk a túró és a meggy felét. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. A töltelékre megint ráteszünk két réteslapot és a maradék masszát, a túrót és a gyümölcsöt. Végül befedjük a megmaradt 2 réteslappal. A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel, és az egészet rákenjük a tetejére. Végül 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.