Pasztell szerelem a Medgyaszay Házban

facebook megosztás

 

Szinte „kölcsönadja” a szemét, így adja át sajátos művészi látásmódját Gécseg András – állítják a tanítványai. A festőművész augusztus óta vezeti a Nagykanizsai Pasztell Csoportot. A 13 fős társaságnak pénteken nyílt meg az első kiállítása a Medgyaszay Házban.

13 alkotó munkáiból látható válogatás a tárlaton, amelyen első alkalommal mutatkoznak be a csoport tagjai. Korábban sokan festegettek otthon egyedül, de tanulni, fejlődni és inspirálódni kívántak, így alakult meg az alkotói grémium. A 8 állandó kanizsai tag mellett Sopronból, Dunaújvárosból és Siófokról is járnak a találkozókra. Vannak kezdő művészek, és olyanok is, akik már évek óta ismerkednek a festészettel.

– Próbáltam én már korábban is a pasztellt, valahogy egymásra találtunk. Egészen más kép jön ki, mint az olajfestékkel vagy akrillal. Valahogy nekem könnyebb, már szerelem lett belőle mert a képek is szebbek, mint ahogy korábban sikerültek – mondta el Varga Ágnes amatőr festő.

A kanizsai pasztellcsoport megalakulásához hozzájárult a gyenesdiási Gécseg András festőművész, aki elvállalta a jelentkezők vezetését, ezzel is segítve az amatőr festők fejlődését.

– Én azt mondom mindig, hogy vannak törvények a művészetben, nagyon minimális alaptörvények, de szabályok azok nincsenek. Mindenki a saját útját járja, én egy érzést, technikai alaptudást adok, amiből nekik tovább kell lépni. Nem akarom semmilyen irányba módosítani őt, csak segíteni, kísérni az útján – fogalmazott Gécseg András festőművész.

A csoport tagjai havonta egy alkalommal találkoznak, amikor különböző témákat dolgoznak fel. A kétnapos hétvégi kurzusokon 8-10 új kép is elkészül, és a fejlődést látva jutottak arra a tagok, hogy bemutatják alkotásaikat a nagyközönségnek. A tárlatot az érdeklődők még két hétig megtekinthetik a Medgyaszay Házban.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.