22 nevező 102 gyümölcspárlatát bírálta a zsűri az idei miklósfai pálinkamustrán
A helyiek mellett környékbeli gazdák is érkeztek a pénteki megmérettetésre, és mint az a délután folyamán kiderült, valóban nehéz dolga volt az ítészeknek, akik végül összesen 26 arany minősítést osztottak ki.
Évfordulót is ünnepelt a Miklósfai Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör, hiszen az idei immár a 10. pálinkamustra volt a szervezésükben. Németh József szerint a folyamatos tanulásnak és képzésnek mára kiforrt az eredménye, ugyanis évről évre egyre szebb pálinkákat készítenek a gazdák.
– Ha összehasonlítjuk a mostani pálinkák minőségét az ezelőtt 30-40 éve készített pálinkákkal, szinte nem lehet egy lapon említeni őket. Ezért örülhetünk annak, hogy az a minőség, ami most készül, valóban úgy fogyasztható, mértékkel, hogy nem károsítja az egészséget – nyilatkozta Németh József, a Miklósfai Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör elnöke.
A zsűri tagjai is elismerően nyilatkoztak az idei minták minőségéről.
– Amiket most néztünk pálinkákat, 103-104 mintát, most már a vége felé járunk, és minimális volt, ami technológiai hibával kiesett. Egy átlag versenyen ez olyan 30 százalék, szerintem itt 10-15 százalék körül fogunk járni. És elég sok volt a kiemelkedő tétel, tehát egyre jobbakat készítenek a gazdák –hangsúlyozta Tóth István bíráló.
A vidék legjobb párlata címet Kardos Ferenc érdemelte ki Újfehértói fürtös meggy-málna tételével. A zsűri különdíját Kovács Károly kapta Besztercei szilva párlatáért.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)