Leves kanizsai mama módra, és túróval töltött zsemlye

facebook megosztás

A karácsonyi bőséges lakomák után jól esik a könnyű, mégis finom saját főzésű ebéd. Örül a család, különösen a vakációzó, mindig éhes unokák, és boldog a háziasszony a terített asztal körül jóízűen falatozó kicsik és nagyok láttán! – vallja Uzsoki László Józsefné Marika, aki egy nem túl munkaigényes, mégis finom levest, és egy viszonylag olcsó, gyorsan elkészíthető desszertet ajánl a főzni szerető olvasóink figyelmébe.



Túróval töltött zsemlye

Hozzávalók:

4 db zsemlye, 30 dkg göbös túró, fél cs mazsola, 3 db tojás, 2 cs vaníliás cukor, 2 ek porcukor, 3 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg vaj, pici só és baracklekvár.

Elkészítése

A tejet 1 cs vaníliás cukorral, pici sóval felforralom, a mazsolát 1 dl vízben megáztatom. A zsemlyék tetejét kör alakban levágom, belsejüket kiszedem, összemorzsolom. A tojásokat egy tálban a vaníliás cukorral és a porcukorral felhabosítom. Hozzáadom a túrót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és óvatosan összekeverem. Könnyedén összeforgatom a zsemlyék belsejével. Egy jénai tálat kivajazok. A zsemlyéket két villa segítségével néhány pillanatra a forró vaníliás tejbe mártom, majd a jénai tálba helyezem. Az elkészített túrós tölteléket a zsemlyékbe töltöm. A levágott tetejüket is a forró tejbe mártom, és a zsemlyékre helyezem, a maradék tejet rájuk locsolom, majd mindegyik tetejére mogyorónyi vajat teszek. Végül sütőben ropogósra sütöm, és porcukorral megszórva, baracklekvárral tálalom.

 

 



 

Leves kanizsai mama módra

Hozzávalók:

1 db filézett, fél csirkemell, 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér, 1-1 db karalábé, zeller, babérlevél, zöldpaprika, paradicsom, 1 csokor petrezselyemlevél, 3 – 4 szem egész bors, 1 mokkáskanál kömény, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd foghagyma, 1 tk ételízesítő, 2 ek olaj, só, levestészta.

Elkészítése:

A csirkemellet apró kockákra vágom, a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret karikára, a karalábét és a zellergumót először karikára, majd csíkokra aprítom. A vöröshagymát és a fokhagymát egyben hagyom, a petrezselyemlevelet fehér cérnával összekötözöm.

Egy kisebb fazékba 1 ek étolajat öntök, ráhelyezem a csirkemell kockákat, és pici víz hozzáadásával nem túl erős lángon fehéredésig párolom. Felöntöm 2 dl hideg vízzel, sózom, hozzáadom a bors és a kömény felét, majd félkészre főzöm. Másik edényben az olajon pici víz hozzáadásával párolni kezdem a zöldségeket, és 5 perc elteltével felöntöm 2 dl hideg vízzel. Beleteszem a többi zöldséget, a fűszert, és félkészre főzöm.

Egy nagyobb fazékba a két edény tartalmát összeöntöm, ízesítem vegetával, öntök hozzá még vizet, és készre főzöm. Az utolsó öt percben – beleszórom a levestésztát. Tálalás előtt kiszedem a hagymákat, a paprikát és a paradicsomot.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.