Nagykanizsán is fejet hajtottak a doni hősök előtt

facebook megosztás

A doni áttörés során és a II. világháborúban elesett magyar katonákra emlékezett ma délután a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja a Tripammer utcai temetőben. A magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájában mintegy 130 ezer honfitársunk veszítette életét.

1943. január 12-én törte át a Vörös Hadsereg a II. Magyar Hadsereg arcvonalát. A pokoli körülmények között küzdő magyar katonák az első támadást még visszaverték, ám nem bírtak a túlerővel. Az eseményen beszédet mondó Poprádi Zoltán kiemelte, hogy a doni hősök soha nem kapták meg azt a tiszteletet, amelyet a hősiességük miatt megérdemeltek. Bár a katasztrófa szinte minden magyar családot érintett, mégis a nyilvánosságban évtizedig nem lehetett beszélni azokról az emberekről, akik hűek maradtak katonai esküjükhöz. 

– Soha nem volt igazán helyén kezelve, nem azt mondom, hogy méltatlanság volt, hiszen mi most azért vagyunk itt, hogy emlékezzük és méltassuk ezeknek a hősöknek a cselekedetét. Azt hozta a kor akkori szelleme, hogy nem volt dicsőség, szép és kellemes dolog ezekről az emberekről beszélni. De mindenki, akit ez érintett, megemlékezett róla – nyilatkozta  Poprádi Zoltán, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala-Somogy megyei szervezetének elnöke.

Nagykanizsáról mintegy 7 ezer embert vittek el az orosz frontra. Azok a katonák, akik túlélték a szovjetek áttörésével járó pusztítást hadifogságba kerültek, ahol mínusz harminc fokban embertelen körülmények között próbáltak túlélni, de csak elenyésző részük térhetett haza. Azzal, hogy az utolsó feljegyzett túlélő is elhunyt a hozzátartozók szerepe is megnőtt abban, hogy az utókor emlékezzen erre az eseményre, Gerencsér József éppen ezért tartja kiváltképp fontosnak, hogy fejet hajtsanak a doni hősök előtt.

– Meg kell emlékeznünk, különösen mivel 80 éve történt ez, emlékeznünk kell azokra a halottakra, hősökre, akik a II. világháborúban meghaltak. Szomorú dolog, hogy még körülbelül 100 ezer hadiárva van és nagyon kevés a szervezeteknek a tagja ebből a 100 ezerből –  hangsúlyozta Gerencsér József, a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubjának vezetője.

A megemlékezés a HONSZ Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és Nagykanizsa önkormányzata koszorújának elhelyezésével és gyertyagyújtással zárult.

K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.