A gyerekeknek is megterhelő lehet az újév kezdete

facebook megosztás

 A stábunk által felkeresett szakértő szerint a felnőtteknek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania az ilyenkor nehéz időszakot megélő kicsikre és kamaszokra.

 Január hónapban nem csak új esztendő kezdődik, de az oktatási intézményekben is egy új félév áll a diákok előtt. Sokaknak nehéz visszarázódni az ünnepekkel töltött téli szünetből a tanulással teli hétköznapokba. Kirchner Andrea érzelmi intelligencia-tréner szerint nagyon eltérően hat ez az időszak a gyerekekre. Egyeseknek megkönnyebbülés lehet egy új korszakot kezdeni, másoknak azonban újabb stresszfaktort jelenthet a felmerülő teljesítménykényszer.

– A gyerekek, mivel különböző személyiségűek, a tulajdonságaikat tekintve, ezért nyilvánvaló, hogy különböző érzéseket és helyzeteket is másként fognak megélni. Igazából hathat rájuk pozitívan is, és negatívan is. Mint említetted a tiszta lapot, ez a tabula rasa, valaki így is értelmezheti, és egy új lehetőséget, egy új érvényt nyer neki az, hogy elfelejthetjük, magunk mögött hagyhatjuk a múltat, és egy új, tiszta lappal kezdhetünk. – mondta el Kirchner Andrea, érzelmi intelligencia-tréner.

A félév kezdete mellett a központi felvételire való készülés is rányomja bélyegét a diákok lelki állapotára. A nagyobb önbizalommal és több motivációval rendelkező gyerekek számára jóval nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lehet ez a periódus. Ilyenkor egyre többen kérik szakértő segítségét, ahol többek között a környezetváltozás miatt könnyebben megnyílnak a fiatalok.

– Itt a helység is, a berendezését tekintve bizalmat és nyugalmat sugároz. Emellett nagyon fontos a személy közvetlensége, és ezáltal sokkal jobban megnyílik a gyerek és szívesebben is beszélget. – tette hozzá Kirchner Andrea. 

Az érzelmi intelligencia-tréner azt tanácsolja a szülőknek, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet gyermekeik lelki egészségére, hiszen ez legalább annyira jelentős, mint a kognitív tudás megszerzése.

SZ.F.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.