Minden egyben, avagy sertésoldalas másképpen, házi kenyérrel

facebook megosztás

 

Horváth Imréné Györgyit nem kell bemutatni olvasóinknak, hiszen a Miklósfai Répafőző Fesztiválon éveken keresztül dobogós helyezést ért el, első díjat kapott a különböző kategóriákban meghirdetett ételével. Györgyi most egy olyan receptjét osztja meg olvasóinkkal, amit idő hiányában, vagy váratlanul érkező vendég esetén készít el. Mint ahogyan tapasztalja, a takarékosság jegyében egyre több háziasszony ismerőse maga süti meg a kenyeret. Így lesz ez karácsonyra is. Györgyi azt is elárulta, ő az unokahúga, Császárné Magdi receptjét használja már régóta.

A sertésoldalas másképpen hozzávalói 6 személyre:

Kacsasütő edény, vagy tetővel rendelkező jénai sütőtál, 4 db alma cikkekre vágva héjastól, 10 db kisebb lila hagyma, 12 gerezd fokhagyma, 4 szem boróka bogyó, 8 szelet oldalas delikáttal, majoránnával és borssal fűszerezve, 6 db burgonya félbe vágva és füstölt szalonna darabok. Zsiradék nem kell bele.

Elkészítése:

A fent leírt sorrendben a tálba belerakjuk a hozzávalókat. Ráhelyezzük a burgonya és a szalonna darabokat. 180 fokos sütőben fedő alatt 1 órát sütjük, közben megforgatjuk a húst. Az első óra letelte után még 40 percet sütjük, végül 10 percig tető nélkül készre pirítjuk.

A házi kenyér hozzávalói:

1 kg BL 55-ös liszt, 6 csomag szárított élesztő, 5 dl langyos víz, 2 ek kristálycukor, 1,5 ek jód nélküli asztali só, 4 ek étolaj.

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, és ráöntjük a megcukrozott langyos vízben felfuttatott élesztőt. A háztartási robotgép dagasztó karjával 25 percig dagasztjuk. A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk, közben vízzel kétszer megspricceljük. A kacsasütő formát olajjal kikenjük, belehelyezzük a tésztát, 3 helyen éles késsel bevágjuk, és 200 fokon 40 percig sütjük, miközben vízzel spricceljük. Végül 180 fokon még 20 percig sütjük, közben szintén spricceljük, majd rácson kihűtjük.

 

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.