Minden egyben, avagy sertésoldalas másképpen, házi kenyérrel
Horváth Imréné Györgyit nem kell bemutatni olvasóinknak, hiszen a Miklósfai Répafőző Fesztiválon éveken keresztül dobogós helyezést ért el, első díjat kapott a különböző kategóriákban meghirdetett ételével. Györgyi most egy olyan receptjét osztja meg olvasóinkkal, amit idő hiányában, vagy váratlanul érkező vendég esetén készít el. Mint ahogyan tapasztalja, a takarékosság jegyében egyre több háziasszony ismerőse maga süti meg a kenyeret. Így lesz ez karácsonyra is. Györgyi azt is elárulta, ő az unokahúga, Császárné Magdi receptjét használja már régóta.
A sertésoldalas másképpen hozzávalói 6 személyre:
Kacsasütő edény, vagy tetővel rendelkező jénai sütőtál, 4 db alma cikkekre vágva héjastól, 10 db kisebb lila hagyma, 12 gerezd fokhagyma, 4 szem boróka bogyó, 8 szelet oldalas delikáttal, majoránnával és borssal fűszerezve, 6 db burgonya félbe vágva és füstölt szalonna darabok. Zsiradék nem kell bele.
Elkészítése:
A fent leírt sorrendben a tálba belerakjuk a hozzávalókat. Ráhelyezzük a burgonya és a szalonna darabokat. 180 fokos sütőben fedő alatt 1 órát sütjük, közben megforgatjuk a húst. Az első óra letelte után még 40 percet sütjük, végül 10 percig tető nélkül készre pirítjuk.
A házi kenyér hozzávalói:
1 kg BL 55-ös liszt, 6 csomag szárított élesztő, 5 dl langyos víz, 2 ek kristálycukor, 1,5 ek jód nélküli asztali só, 4 ek étolaj.
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és ráöntjük a megcukrozott langyos vízben felfuttatott élesztőt. A háztartási robotgép dagasztó karjával 25 percig dagasztjuk. A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk, közben vízzel kétszer megspricceljük. A kacsasütő formát olajjal kikenjük, belehelyezzük a tésztát, 3 helyen éles késsel bevágjuk, és 200 fokon 40 percig sütjük, miközben vízzel spricceljük. Végül 180 fokon még 20 percig sütjük, közben szintén spricceljük, majd rácson kihűtjük.
BAKONYI Erzsébet