Új keresztet adtak át Nagykanizsán

facebook megosztás

Megtörtént a Csónakázó-tó bejárata melletti területen felállított mészkőkereszt átadása. A feszületet – amelyet jövő tavasszal szentelnek fel – a nagykanizsai Német Nemzetiségi Önkormányzat állíttatta.

A német kisebbségi önkormányzat 2021-ben sikeresen vett részt a magyar kormány útmenti keresztek felújítását illetve létesítését támogató pályázatán. Lancsák József önkormányzati elnök szerint a német kisebbség mindig is élenjárt abban, hogy ápolja a vallási hagyományokat, ezért is pályáztak az elmúlt évben. A helytartóság munkatársai több városrészt is megvizsgáltak azzal kapcsolatban, hogy hol állítsák fel a feszületet, a végleges helyre szakrális szempontok miatt is esett a választás.

– Úgy gondoltuk, hogy kell, hogy olyan hely legyen, ahol nagy a forgalom, ahol a városba jövő emberek láthatják a keresztet. Kereszt fogadja őket és amikor elhagyják a város határát, akkor a kereszttől tudjanak elköszönni. Ezek a szempontok vezéreltek a hely kiválasztásában. – mondta el Lancsák József Ferenc, a Nagykanizsai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

A felállított kereszthez már több hívő is elzarándokolt, hogy virágokkal, mécsesekkel rója le kegyeletét. A sikeres pályázatot követően több problémával is szembe kellett néznie az illetékeseknek, a pandémia miatti megbetegedések és költségvetési problémák hátráltatták a projektet, amely végül közös erőfeszítésekkel valósult meg.

– Kiderült, hogy a költségek azok jóval magasabbak, mint ahogyan előzetesen informálódtunk. Éppen ezért sok támogatót kellett keresnünk. Szerencsére voltak cégek és magánemberek, akik adományaikkal hozzájárultak vagy munkájukkal hozzájárulhatak, hogy ez a kereszt megvalósulhasson. – tette hozzá Lancsák József Ferenc. 

A műszakilag átadott kereszt felszentelése a tervek szerint jövő tavasszal lesz. 

K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.