Megtartotta Márton-napi újbor ünnepét a Miklósfai Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör

facebook megosztás

 Az esemény részeként két szakember bírálta az idei évjárat nedűit. A legjobb fehérbornak Sajni István királylánykáját választották, a rozék között pedig Kele László mintája kapta az elismerést.

Drasztikusan befolyásolta a nyári időszak a borok minőségét a Szentgyörgyvári hegyen és környékén. A bírálatra húsz gazda harminc itallal nevezett. 

– Ebben az évben kaptunk száraz időszakot, nedves időszakot és sajnos pont nem akkor jött egyik sem, amikor kellett volna. Egy száraz időszak volt augusztusban, akkor kellett volna egy kis csapadék, szeptemberben pedig tényleg nem kellett volna csapadék, akkor meg minden hétvégén szakadt az eső és milliméterben is nagyon sok esőt kaptunk. Ezért bizonyos területeken elkezdődött a rothadás, illetve még a nyár közepén kaptunk egy peronoszos fertőzést, amit nagyon nehezen tudtak a gazdák kivédeni – hangsúlyozta Németh József, a Miklósfai Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör elnöke.

A minták sorsáról Nink Károly és Tóth István döntöttek. A borokat egy húszas skálán értékelték a döntnökök. Azok a gazdák, akiknek a bora 16,5 pont alatt kapott, oklevélben részesültek, az arany minősítéshez 18,5 pontot kellett legalább szerezni. A nedűk a színüknél kettő, illatuknál négy, összbenyomásukban pedig tizenkettő pont volt a maximum, amit elérhettek.

– Mind a kettő szempontból kiemelkedőbbnek kell az átlagnál, mint ízben, mint illatban és összbenyomásban is. Hosszú utóízzel kell, hogy rendelkezzen, ezeket a fajtajegyeket szépen meg kell mutatni egy fajtajelleges bornál. Nyilván itt kóstoltunk több fehér vegyes bort, ott meg összbenyomásban kell olyat teljesítenie, hogy az aranyérmet kaphasson – fogalmazott Tóth István borbíráló.

Tóth Imre oportóval és királylánykával készült a minősítésre, a kistermelő szintén nem volt teljesen elégedett az idei terméssel, a 2021-es évjáratot jobbnak értékelte.

 – Szerintem egy kicsit gyengébb minőségű volt a csapadékhiány miatt, a tápanyag és az ízzamat bemosódása nem nagyon történt meg és a betegségekre is jobban oda kellett figyelni –  osztotta meg stábunkkal Tóth Imre.

A bírálók a legjobb fehérbornak Sajni István királylányka italát választották, a rozék között Kele László zweigeltje kapta a legmagasabb minősítést, míg a vörösboroknál nem osztottak ki díjat. A bírálatot követően a nevezők egy Márton-napi libavacsorán vehettek részt.

K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.