A gázár hétszeresére, az áramár duplájára emelkedik a meghatározott átlagfogyasztás felett augusztustól

facebook megosztás

A rezsirendelet a mai Magyar Közlönyben jelent meg. A kormány lakossági piaci ár bevezetésével segíti a magyar családokat, ennek részleteit Németh Szilárd rezsibiztos ismertette. A megkérdezett kanizsaiak közül a családi házban élők nyilatkoztak úgy, hogy várhatóan az eddigi rezsijük sokszorosát kell majd fizetniük.  

Az ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt Európában brutális energiaválság alakult ki – ezzel kezdte a mai bejelentését Németh Szilárd. A kormánybiztos arra emlékeztetett, hogy meghatároztak egy limitet, így földgáznál 1729 köbméter per év, a villamosenergiánál 2523 kilowattóra per év fogyasztásig a rezsicsökkentett árat kell fizetni. Aki ezt meghaladja, annak létrehozták a lakossági piaci árat, ez kormányzati közlés szerint kedvezőbb, mint a világpiaci. Villamosenergia túlfogyasztásnál eszerint 70 forint 10 fillérért kapják a magyarok az áramot kilowattonként, a valós ár pedig 268 forint 90 fillér.

 – A földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter per év, illetve 144 köbméter per hónap fogyasztásnál 102 forint köbméterenként. A kedvezményes tarifa fölötti fogyasztáson, vagyis a színvonal fogyasztáson 747 forint a lakossági piaci ár köbméterenként, a valós piaci ár pedig 1020 forint –jelentette be Németh Szilárd kormánybiztos.

A megkérdezett kanizsai lakosok közül volt olyan, akit nem érint jelentősen a kormány intézkedése.

 – Eddig is nagyon keveset fogyasztottunk, mivel csak hárman vagyunk a családban, a férjemmel és a nővéremmel együtt. Tehát minket nem nagyon érint és egyébként is van kandallónk, tehát tudunk fával fűteni – mondta el Horváthné Millei Mária.

A nagyobb, régi építésű családi házban élők legalább az eddigi rezsijük háromszorosával számolnak, de megpróbálnak takarékoskodni.

– Minket nagyon nagyban fog érinteni, eddig is elég sokat fizettünk, most még többet fogunk. Nagyon bíztam benne, hogy ezt a döntést nem hozzák meg az államfőink, de meghozták és kénytelenek leszünk alkalmazkodni hozzá. Most vagy takarékosabban használjuk az energiahordozókat vagy többet dolgozunk. Nem nagyon tudunk mást tenni – fogalmazott Handó Márta. 

– Ha túlfogyasztunk, akkor kifizetjük. Egyébként nyilván ennek megfelelően mindannyian igyekszünk majd. Egyrészt környezettudatosak vagyunk, én az olajiparból mentem nyugdíjba. Igyekszünk, amennyire lehet, visszaszorítani a fogyasztásunkat. Hogy ez mennyire sikerül? Sajnos működnek a régi beidegződések, az ember már nehezen tudja túl tenni magát ezeken a dolgokon, de igyekezni fogunk, amennyire lehet – mondta el véleményét Hitesy Ervin.

A gázfogyasztóknál megmarad a nagycsaládosok kedvezménye, háromgyermekes család esetén 2329 köbméterig kedvezményes a gáz, minden további gyermeknél 30 köbméterrel emelkedik a limit.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.