Jelentősen drágult a dohánytermékek ára az utóbbi hetekben

facebook megosztás

Az árak növekedése a klasszikus cigarettákat és a vágott dohányt érinti. Vigh András háziorvos szerint az árak növekedése csak azokra hathat visszatartó módon, akik már korábban eldöntötték, hogy le kívánnak szokni erről a káros szenvedélyről.

 Június 30-án ismét emelkedtek a dohánytermékek árai Magyarországon, egyes márkák ára tíz százalékkal növekedett, így a magasabb árkategóriába tartozó cigaretták közül egy-egy doboz már akár 2000 forintba is kerülhet. A külön adók miatti áremelés nem titkolt célja - amellett, hogy jelentős bevételt jelent az államkasszának az is – hogy visszaszorítsa a dohányzás mértékét.

– Azt gondolom, hogy mindenkinek a pénztárcája meg fogja érezni. Én a közvetlen környezettemből illetve a betegeim köréből is látok olyan reakciókat, hogy meg fogják gondolni, hogy le kellene tenni a cigarettát. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a masszív dohányosok, és akik évek óta tényleg sokat dohányoznak, ők valamilyen módon meg fogják tartani a szokásukat – jelentette ki Vígh András, háziorvos. 

Szakértők szerint az áremelkedés a leszokásban ugyan segíthet, de abban nem, hogy valaki visszavegyen a napi cigarettaadagjából. Vígh András ugyanezt a nézetet vallja, úgy véli, hogy a dohányzásról nem lehet fokozatosan leszokni, hanem azonnal le kell tenni a cigarettát annak, aki változtatni akar az életmódján.

– A dohányzásban tapasztalatom szerint nincs ilyen ,hogy egy doboz helyett féldobozzal szívok naponta. Nem fogják tudni megállni, ez illúzió. A dohányzást azt úgy lehet letenni, hogy befejezem egyik napról a másikra. Nem ilyen a dohányzásnak a természete, szerintem ebben ne reménykedjenek – tette hozzá Vígh András. 

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a jelentős mértékű infláció, valamint a forint gyengülése miatt további áremelésekre számíthatnak majd a dohányosok.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.