GasztroKanizsa: Csalánfőzelék és bodzás túrós szív
A nagykanizsai Vadász Zsuzsanna kutyasétáltatás közben figyelt fel arra, hogy milyen sok vadsóska, csalán, gyermekláncfű terem a környéken, és ezeket a növényeket meg is lehet enni. A csalánfőzelék elkészítéséhez hozzá is fogott, a tésztasütéshez pedig csak ki kellett venni a bodzaszörpöt a szekrényből.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zsenge csalán, 3-4 cikk fokhagyma, 2 ek liszt, 1 ek zsír, 1 dl tejföl, 1 zsemlye, 3-4 dl tej, só, bors.
Elkészítése:
A csalánt megtisztítjuk, jól megmossuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd jól lecsöpögtetjük. Miután hűlt egy keveset, apróra vágjuk. Kb. 1 dl tejben megáztatjuk a zsemlyét, majd szitán áttörjük vagy pépesítjük. A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzáadjuk a csalánt meg a zsemlyét, sózzuk, borsozzuk, majd apránként felengedjük annyi tejjel, amilyen sűrű főzeléket szeretnénk. Jól kiforraljuk, végül belekavarjuk a tejfölt is. Főtt tojással, tükörtojással, bundás kenyérrel, sült vagy főtt krumplival is nagyon finom.
A bodzás túrós szív hozzávalói:
A tésztához:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl langyos tej, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj.
A töltelékhez:
50 dkg túró, bodza szirup ízlés szerint (kb. 5-6 ek), 1 tojássárgája és kevés tej a kenéshez.
Elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk. Amikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat, és langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túróhoz ízlés szerinti mennyiségű bodzaszirupot adunk.
Amikor megkelt a tészta, 8 egyenlő részre osztjuk. A bucikat egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, kenünk rá a töltelékből, és feltekerjük.
Az így kapott tekercset először félbehajtjuk, majd éles késsel a hajtás felőli oldalán kb. a feléig bevágjuk. Áttesszük a sütőpapírral bélelt sütőlapra és a bevágott részt szétnyitjuk, az alját pedig összenyomkodjuk, hogy hegyes legyen. További fél órát pihentetjük, és megkenjük kevés tejjel felhígított tojássárgájával.
Végül 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből 8 db, 2 tenyérnyi méretű péksütemény készíthető.
BAKONYI Erzsébet
Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság május 6-án megjelent számában.