Egyre változatosabb a húsvéti menü

facebook megosztás

Kalácsból a fonottat, sonkából a jó minőségűt választják az ünnepi asztalra a kanizsaiak. A klasszikus ételek mellett egyre többen rendelnek különböző húsvéti fogásokból álló tálakat a helyi vendéglátóktól. A böjti időszak április 16-ig, nagyszombat estig tart, a keresztény szokások szerint azt követően már fogyasztható az ünnepi menü.

A jó kalács titka, hogy vajból, adalékanyag-mentesen készüljön – árulta el Domborai Anett, az egyik kanizsai pékség tulajdonosa. A húsvéti ünnepkör részeként tőlük ilyenkor elsősorban a hagyományos fonott kalácsot, annak édes és sós változatát keresik legtöbben.

– A fonás típusában tér el egy kicsit az édes és a sós, illetve nyilván az ízesítésben. Mi ezeket a kalácsokat hagyományos eljárással készítjük, vajjal, ez nagyon fontos, hogy vaj kerül bele, napokig fogyasztható és eltartható. Gyakorlatilag a nagyanyáink receptje alapján – mondta el Domborai Anett, a Pékkuckó Kamrája tulajdonosa.

Az egészségre káros sonka arról ismerhető fel, hogy élénk rózsaszín és árban is kedvezőbb, mint a jó minőségű, inkább barnás árnyalatú, keményebb tapintású sonkafajta. Vass János származási hely, készítési mód és összetevők alapján vásárol húsvéti sonkát a családnak.

Ugye fontos az is, hogy ne legyenek benne tartósítószerek, nitrites só, a gyors érlelésű sonkákat messziről kerüljük. Nagyon fontos, hogy kevés zsír legyen benne, főleg húst tartalmazzon – jelentette ki Vass János.

A hagyományos ételek mellett egyre nagyobb az igény a minél változatosabb húsvéti menüre. Ezen trend miatt egyre több étterem készít különböző hidegtálakat, illetve bőségtálakat. Az általunk megkérdezett üzletvezetőt is meglepte, hogy milyen sokan választották a többféle húst tartalmazó tálakat.

–  Mi az elmúlt időszakban, tehát a tavalyi évben nem csináltunk ilyen tálakat, idén megpróbáltuk. Egész jó mennyiségű megrendelésünk van, várakozásokon felül jöttek a megrendelések, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy az emberek ilyenkor szállodákba mennek, megvagyunk elégedve a megrendelésekkel – árulta el Kiss József, a Kaszinó Étterem üzletvezetője.

Kiss József hozzátette: bár a tálak népszerűek, az éttermek húsvéti forgalma általában elmarad az azt megelőző hetekben tapasztaltaktól.

K.V. és K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.