Jelentősen többe kerül egy húsvéti menü elkészítése, mint tavaly

facebook megosztás

20-30 százalékkal emelkedett a sonka és a tojás ára a tavalyi húsvéti időszakhoz képest. A megkérdezett kanizsai kereskedők azt tapasztalják, hogy az emberek a drágulás miatt nem vásárolnak kevesebbet, mint a korábbi években és így is inkább a minőségi termékeket keresik. A boltosok szerint az ünnepi roham ezen a héten kezdődött el.

Akár a háromszáz mázsát is elérheti a húsvéti szezonos áruk mennyiségi eladása ebben a helyi édességboltban. Péter József 25 éve üzemelteti az üzletet és elmondta: a legtöbb vásárló ma már a jó minőségű csokinyulakat és csokitojásokat választja ilyenkor.

– A tendencia azt mutatja, hogy a télapót jobban megtartják, a húsvétot annyira nem sajnos, a télapó fogyásához képest az ötöd részét adjuk el, azaz húsz százalékot, de szerencsére a vásárlói szokások előnyére változtak, a prémium minőséget keresik jobban, úgyhogy a bevonó masszás csokikat már kiselejtezte a boltok zöme, mindenképp a jobb minőségű csokikat keresik a vásárlók – nyilatkozta Péter József, a Csokitanya üzletvezetője.

A húsvéti sonka sem maradhat el az ünnepi asztalról. Kozári Géza hentesbolt vezető évről évre azt tapasztalja, hogy az emberek a húsvétot megelőző napokban kezdenek el a sonkáról gondoskodni. A sertésből készült pácolt vagy füstölt sonka a legkedveltebb, de a szárnyasból készült termékeket is keresik a vásárlók.

– Minden évben az utolsó két hétben marad a sonkavásárlás, a múlt hétig csak néhány darabot adtunk el. A választék természetesen teljes, vannak igazi érlelt sonkák és vannak a gyorspácolt füstölt sonkák. A mai naptól már jöttek vásárlók és keresték a húsvéti sonkákat Azoknak, akik nem feltétlenül szeretnének sertésből készült sonkát enni, számukra a pulykából készült főtt vagy füstölt sonkát kínáljuk, széles kínálatban minden változatban tudjuk kielégíteni vásárlóink igényeit –  árulta el Kozári Géza, a Belvárosi Hentesüzlet üzemeltetője.

Torma, tojás és a tavaszi zöldségek színes választékával várják a vevőket ebben a kanizsai zöldségesben húsvét alkalmából. Friedmann Valéria tulajdonostól megtudtuk, hogy az ünnep időszakában a házhozszállítás igénye is megnövekedett a vásárlói körében.

– A nyers tormát már viszik a vásárlók, amiből ecetes tormát készítenek. A tojás ára tíz forinttal drágult egy hét alatt, és várható még az emelkedése a következő héten. A retket, a salátákat valószínűleg a húsvét előtti napokban fogják vinni. Nagypénteken még nyitva tart a zöldséges boltunk – emelte ki Friedmann Valéria, a Vali Zöldség-Gyümölcs tulajdonosa.

Ahogy az több hírportálon olvasható: az ételek drágulása valószínűleg az ünnepeket követően is folytatódik, a szakértők szerint a tetőzés májusra várható.

K.Vi.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.