Utoljára ülésezett a Választási Bizottság

facebook megosztás

Pénteken két kifogást bírált, szombaton pedig megtartotta utolsó ülését a Választási Bizottság. A grémium kihirdette a végeredményről szóló határozatot, amelynek értelmében a térség országgyűlési képviselője marad Cseresnyés Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje.

Összesen 12 kifogás érkezett a Zala Megyei 03-as-as számú Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz, ami országosan is rekordnak számít. Pénteken két ügy került a bizottság elé. Az első esetben egy személyt nem engedtek szavazni, a második napirendnél pedig Ferincz Jenő élt észrevétellel, aki szerint a választás és maga a bizottság működése is jogszerűtlen.

 – Mind a két elbírálásra került a mai napon. Érdemi vizsgálat nélkül kerültek elutasításra. Az egyik kifogás az volt, hogy nem tudott a személy szavazni, ugyanis nem rendelkezik a kifogástevő magyar iratokkal, semmiféle személyi okirata nincs, ami a választáshoz szükséges lett volna. A másik kifogás pedig gyakorlatilag eleve magát a jogrendünket, s a választójogi törvényt, az alkotmányt, s egyéb kapcsolódó jogszabályokat bírált. Ezt is érdemi vizsgálat nélkül elutasítottuk – mondta el Baumgartner Imre, a Zala Megyei 03-as számú Választási Bizottság elnöke.

Minden szavazatot összesítettek, így a végeredményről szóló határozatot el kellett fogadni a helyi választási bizottságnak. Ezt szombaton meg is tették a tagok.

– Valóban, eredményhirdetés volt ma. Beérkeztek, Budapestről el kellett hozni azokat a szavazatokat, amelyek ott kerültek leadásra, illetve összegyűjtésre. A számolás megtörtént, a választás eredményes volt, melynek eredményeképp kihirdettük a határozatot is: a Zala megyei 03-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben megválasztott képviselő Cseresnyés Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje lett  – tájékoztatta híradónkat Baumgartner Imre.

A végeredmény a következő lett: Cseresnyés Péter 26 126 szavazatot kapott, ami a voksok 52 százaléka, míg Horváth Jácintra 18 466 X érkezett, ez 37 százalékos mutató.  

V.A. és M-B.Gy.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.