Horváth Jácint: "Továbbra is hiszünk egy igazságosabb, jobb Magyarországban" - Választási értékelő

facebook megosztás

8165. Egészen pontosan ennyivel kapott több szavazatot a 03-as zalai körzetben Cseresnyés Péter, mint Horváth Jácint. Helyi szinten – akárcsak országosan – Fidesz-diadalmenet jellemzi az országgyűlési választást. Horváth Jácint szerint nagyon sok olyan dolgot tapasztaltak a kampány alatt, amire egyelőre nem tudják, miként lehetne reagálni. Cseresnyés Pétert is megkerestük, ő azonban újbóli megválasztása ellenére sem értékelt lapunknak. 

A voksolás óta eltelt napokban számtalan cikk, bejegyzés, beszélgetés, Youtube-videó, Facebook-poszt, etc született a végeredmény kapcsán. A legélesebb kérdések talán a következők: hová tűnt 800 ezer ellenzéki szavazó, s mit tud a Fidesz vidéken, amit az Egység nem? A falvak kontra város differencia még a kanizsai körzetben is érezhető, hiszen míg Nagykanizsán 13 körzetet azért tudott hozni Horváth Jácint, addig a falvakban nagyon csúnya vereséget szenvedett. – Nagyon sok olyan dolgot láttunk a kampányban, amivel ma nem tudjuk, hogy miként lehetne felvenni a harcot – fogalmazott az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje. – Az influenszerek letarolták a közösségi oldalt, nyilván annyi pénzből nem nehéz. De mellettük még ott voltak a Mediaworks-höz tartozó újságok, amelyek szintén őrületes pénzt költöttek hirdetésre. Az ellenzéki kampány összesen nem került annyiba, mint a Fideszének csak egy-egy ilyen szegmense. Persze nem csak a pénzen múlt. Jelenleg nem látjuk, hogy miként tudnánk elérni a legszegényebb réteget. Én magam is sok érintettel beszéltem. Beszélgettünk, meg is értették, amit mondtam, egyet is értettünk. De ez tart 5 percig, aztán hazaérnek, és újra megnézik az M1-et. S a kormányzati hazugságoknak van egy olyan hatása, hogy ha sokszor mondják, akkor elhiszik az emberek. Elhitték, hogy mi katonákat akarunk küldeni Ukrajnába, és háborúba akarjuk sodorni az országot, holott ez mind hazugság. Hazugság az is, hogy megszüntetnénk a rezsicsökkentést. Elhitték azt is, hogy beengednénk a migránsokat, holott ez is hazugság. Márki-Zay Péternek különösen igaza volt, amikor úgy fogalmazott: ilyen propagandagépezet uralkodók mögött van, mint ami most a Fideszt támogatja. Az aktivistáinkon nem múlott a siker, nekik különösen szeretném megköszönni a munkájukat. Azért küzdöttünk, mert hiszünk egy igazságosabb, jobb Magyarországban, mint amit ez a kormány teremtett. Ez a hitünk továbbra is megmarad. Ezt az értéket nem adjuk fel, képviselni fogjuk a nagy ellenszélben, hiszen eddig is így csináltuk. Azt reméljük, hogy rá fog döbbenni a magyarok többsége idővel arra, hogy mi a valós helyzete az országnak, s egyszer azt fogják majd mondani, hogy elég volt. Ezúttal azonban nem ezt mondták. Nem lehet hibáztatni senkit. Mi ugyanazt fogjuk képviselni, amit eddig, s megyünk tovább. Hiszünk a demokráciában, hiszünk az Európai Unióban, s nagyon sok ember, több ezer szavazat van mögöttünk. Ebben a térségben több mint 15 ezer – mondta Horváth Jácint.

Alig telt el néhány óra, amikor az Egység két pártjának vezetője is nekiesett a miniszterelnök-jelöltnek. Jakab Péter, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott: „Eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét, ebből nekem most már elég volt.” Márki-Zay Péter sem maradt adós, hiszen a Partizánnak adott interjújában az elveszett jobbikos szavazatokat jelölte meg, mint a vereség egyik fő oka. Gyurcsány Ferenc sem kímélte Márki-Zayt. A DK elnöke próbált választékosabb maradni, szerinte: „Aki a hajót viharba vezeti, nem éri el a kikötőt. Hiába állt ott a kormánynál, azt fogják gondolni, hogy nem ő a legjobb kapitány, és azt hiszem, hogy igazuk van”. Mindezek után adja magát a kérdés, az ellenzéki viták miként hathatnak a kanizsai összefogásra. Horváth Jácint szerint – aki az ÉVE frakcióvezető-helyettesi posztját is betölti – nincs más lehetőség, csak az egység. – Nincs más út a Fidesszel szemben, amíg nem tudunk egy arányos választási rendszert kialakítani. Addig csak ez lehet az utunk, együtt kell dolgoznunk. Valamivel megbíztak minket 2019-ben a helyi választópolgárok, mi ezt vállaltuk, és csináljuk tovább. Két és fél év van még az önkormányzati ciklusból, mindig jönnek kihívások, de nem állunk meg, hiszen így is rengeteg szavazó van mögöttünk – fogalmazott Horváth. 

Kerestük Cseresnyés Pétert is, a régi-új országgyűlési képviselő azonban válaszra sem méltatta a Kanizsa Újság olvasóit. Cseresnyés amellett, hogy posztolt egy képet a narancsba borult országról, a következőket írta közösségi oldalán: „…történelmi győzelmet arattunk! Nagykanizsán és a térségben és összességében Magyarországon is. Az emberek a békét, építkezést és a közös munkát választották. Hálásan köszönöm valamennyiük támogatását, munkáját és segítségét! Folytatjuk a közös munkát!”

Mikó-Baráth György

(Fotó: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomatatott változata a Kanizsa Újság április 8-án megjelent lapszámában olvasható. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.