Választás 2022: fölényes kormánypárti győzelem a 03-as zalai körzetben

facebook megosztás

Negyedik Orbán-kétharmad, parlamentben a Mi Hazánk, vidéken mindössze két egyéni körzetet nyert meg az ellenzéki összefogás – ezek a legfontosabb pontjai a rendszerváltást követő kilencedik országgyűlési választásnak. A 03-as zalai körzetben is magabiztos kormánypárti siker született: Cseresnyés Péter 25 483 szavazatot kapott, míg Horváth Jácintra, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltjére 17 318-an voksoltak.

Már kora reggel, három stábbal indult útnak a Kanizsa Médiaház csapata, hogy a körzet lehető legtöbb településéről szolgálhasson eredményekkel. Így percről percre követhették olvasóink a választás helyi eredményeit a kanizsaujsag.hu-n. A teljes összefoglalót a 18 órás Hírblokk után nézhetik meg.

Az urnazárást az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörben, a Medgyaszay Házban követtük. Itt 407-en jelezték, hogy élnének állampolgári jogukkal, végül 385-en voksoltak.

Stábunk Horváth Jácint eredményváróján vett részt, Cseresnyés Péterhez nem kaptunk meghívást. Az első adatok érkezése előtt Horváth Jácint szoros küzdelmet várt.

– Őrületes hazugságáradattal találtuk szembe magunkat a kampányban, amit a Fidesz a saját csatornáin keresztül közvetített az emberek felé, s el is tudta velük hitetni, hiszen nagyon sok emberrel beszélgettünk, s ezt tapasztaltuk. Nyilvánvalóan szoros lesz az eredmény, nagyon sok választókörzetben remélhetőleg, és meglátjuk, merre billen a végén ez az eredmény. Sajnos olyan a választási rendszer, hogy aki nyer, az mindent visz. Ha mi nyerünk, akkor ez nekünk kedvez, ha a Fidesz, akkor neki fog kedvezni – reménykedett Horváth Jácint az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje.

20:15-kor kaptuk az első végeredményt az egyik kanizsai körzetből, ezt követően folyamatosan érkeztek az információk. Már alacsony feldolgozottságnál is kirajzolódni látszott Cseresnyés Péter sikere, aki végül a szavazatok 53 százalékát kapta. Horváth Jácint szerint a fideszes „háború vagy béke” retorika döntőnek bizonyult.

– Azt reméljük, hogy rá fog döbbenni a magyarok többsége idővel arra, hogy mi a valós helyzete az országnak, s egyszer azt fogják majd mondani, hogy elég volt a Fideszből. Ma nem ezt mondták. Ma azt gondolták, hogy az a pénzosztás, ami az elmúlt hónapokban jellemző volt, amit a választási siker érdekében a Fidesz megtett, az megtette a hatását. Az a hazugság, hogy háború vagy béke, hogy mi háborút akarunk, ők meg békét, s a sok évnyi háborús retorika után a békegalambbá válás, ezt elhitték nekik –  jelentette ki Horváth Jácint.

Kerestük a térség régi új országgyűlési képviselőjét is, Cseresnyés Péter azonban nem válaszolt az e-mailünkre.

– 23 óra 51 perckor készítjük ezt a bejelentkezést, 90 százalék felett van már a feldolgozottsága a 03-as zalai körzetnek. Az adat szerint magabiztos győzelmet aratott Cseresnyés Péter, így továbbra is ő marad a térség országgyűlési képviselője. Kerestük Cseresnyés urat, már délután írtunk neki e-mailt, erre azonban 23 óra 51 percig nem válaszolt – mondta el Mikó-Baráth György, a Kanizsa Médiaház szerkesztőségvezetője.

A magasnak mondható részvételi arány ellenére az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás eredménytelen lett, hiszen a választópolgároknak csupán mintegy 44 százaléka adott le érvényes szavazatot.

M-B.Gy.



(Borítókép és fotó: valasztas.hu – Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.