Nem biztonságos a jégréteg a Csónakázó-tó felszínén

facebook megosztás

Életveszélyes a Csónakázó-tó jegére lépni. Az elmúlt napokban a víz felszínén egy vékony, alig négy centiméter vastagságú jégréteg alakult ki. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez még nem alkalmas arra, hogy akár csak egy ember is rajta tartózkodjon.

Eleinte csak foltokban kezdett el befagyni a Csó-tó felszíne, mára azonban már több helyen úgy tűnik, hogy egybefüggő jégréteg alakult ki rajta. Szépligeti Ferenc, a MOHOSZ halőre arra hívja fel a figyelmet, hogy a jégréteg teherbírása nem alkalmas arra, hogy rálépjenek.  

– A jég még messze nem biztonságos. Jelenleg 3-4 centiméter és most is olvad. A hőmérséklet napközben elég magas, így nem hízik a jég, hanem inkább olvad. Ezért én nagyon kérek mindenkit, az idelátogatókat, hogy ne menjenek a jégre. Nagyon veszélyes – nyilatkozta Szépligeti Ferenc, a MOHOSZ halőre.

Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a jég a tavakon és a nyílt vizeken soha nem egyforma vastagságú, ami szintén növeli a balesetveszélyt.

– Bárhol is alakuljon ki, bármekkora vastagságú jégtakaró az első és legfontosabb, arra hívnám fel a lakosság figyelmét, hogy mindenképp tájékozódjanak. Ilyenkor az adott helyszínekre azért kiszokták írni. Kitáblázzák és információt szolgáltatnak arról, hogy arra a jégre szabad-e menni, vagy nem – fogalmazott Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések alapján a következő napok időjárása sem kedvez majd a jégréteg megvastagodásának.

– Hidegbetörés érkezik észak felől. Nagy mennyiségű hideg levegő éri el a Kárpát-medencét, emiatt éjszakai fagyok továbbra is lesznek, tehát ilyen -5 Celsius-fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Ugyanakkor a nappali órákban 0 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Emiatt nem fog jelentősen hízni a jégréteg. A felszíne az továbbra is vizes marad – mondta el Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A nemzetközi szabály szerint legalább 12 centiméteres vagy azt meghaladó vastagságú jégréteg szükséges ahhoz, hogy biztonságosan lehessen rajta mozogni.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.