A lencse gazdagságot hoz, a malac pedig kitúrja a szerencsét

facebook megosztás

A malacpecsenye és a lencse a legnépszerűbb szilveszteri fogás Kanizsán. A fiatalabbak, az idősebbek, a vendéglátósok és az otthon ünneplők egyaránt ismerik a menük titkait. Erre jó példa a Nagykanizsa keleti városrészében lévő pecsenyéző. A tulajdonos, Damó Viktor elmondta: a vevők szilveszterre idén is a malacpecsenyét favorizálták, de a hidegtálak ugyanúgy fogytak, mint a karácsonyi előrendelés idején.

 – Szilveszterre azt látjuk, az előrendelések alapján, az emberek nagy adagban viszik el a malacpecsenyét. Tavaly szűkebb volt, egyet-kettőt vittek, most nagy adagban viszik, mint karácsonykor is. Most azt látjuk, talán az egész rokonság összejön – fogalmazott Damó Viktor, a Keleti Pecsenyéző tulajdonosa.

Vannak még újévi hagyományok - Damó Viktor például nem Zalában született, de szülőföldje szokásait őrzi.

 – Halat nem ettünk, hogy ne ússzon el a szerencsénk, szárnyasokat szintén nem ettünk, mert a szárnyas kikaparja, jövő évben semmi nem lesz. Tartottuk mi is magunkat ahhoz, hogy szilveszter napján malacot ettünk, mert a malac kitúrja nekünk a szerencsét – tette hozzá Damó Viktor.

A szokások és a hiedelmek szinte minden ajtó mögött megtalálhatók, a látóhegyi birtokot ápoló Sóstai házaspár a Városkapu körúton felkészülten várja az új évet.

– Ugye nem lehet csak úgy fogyasztani halat. Elúszik a szerencséd. Na, de ez sem egyértelmű, vannak olyan helyek az országban, ahol azt mondják: azért eszem a halat, mert a pikkelye sok pénzt hoz nekem. Tehát ez sem egyértelmű. A lencsét megfőzni igen, de ki kell venni egy-két szemet, és el kell tenni az erszénybe, és akkor lesz sok pénzünk az évben – mesélte Sóstai József.

Rengeteg más babona és hiedelem van, ami szilveszter éjszakájához vagy éppen az új évhez köthető. De, amiben mindenki egyetért: lencsét kell főzni, mert az adja a család gazdagságát.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.