A mindenmentes zserbó a legnépszerűbb
A zserbót keresik a legtöbben mindenmentes formában a karácsonyi sütemények közül az egyik megkérdezett kanizsai cukrászdában. Szennyai Anita tulajdonos szerint azoknak az édesszájúaknak sem kell lemondaniuk az ünnepi kedvenceikről, akik nem fogyasztanak lisztet, cukrot vagy tojást.
A zserbót és a bejglit sem könnyű elkészíteni házilag, főleg nem mindenmentes verzióban, ezért lehetnek ezek a legnépszerűbbek – árulta el Szennyai Anita. A sütemény bolt vezetője elmondta, hogy karácsonykor jellemzően még több édességet fogyasztanak az emberek, mint a hétköznapokban, így különösen fontos, hogy milyen alapanyagokból készülnek a finomságok.
– Minden évben itt a karácsonyi nagy menü a zserbó egyértelműen. Talán ezt a legnehezebb elkészíteni otthon mentesen vagy ennek nem szoktak nekiállni otthon, úgyhogy egyértelműen a zserbót tudom mondani. Meg a bejglik. Azokból is minden ízből csinálunk most már vegánban is, úgyhogy szerintem idén is ezek lesznek a nagy slágerek – mondta el Szennyai Anita, a Lel Ki Főzde tulajdonosa.
Ezek a desszertek nem csak külsőre, hanem ízre is egyre jobban hasonlítanak a hagyományos változatokra.
– Száz százalékban nyilván nem fog soha megegyezni például az eritritnek az íze a cukoréval, vagy az édesítő képessége. Illetve akár egy gluténos, búzás süteménynek az állagával nem fog tudni soha versenyezni. De mi mindent megteszünk azért, hogy aki érzékeny vagy rászorul arra, hogy ilyet egyen, ha nem is száz százalékban, de 99 százalékban megkapja ugyanazokat az ízeket – tette hozzá Szennyai Anita.
A tulajdonos hozzátette: a modern süteményeknek köszönhetően azok is kedvükre válogathatnak az ünnepi asztalról, akik valamilyen ételérzékenységtől szenvednek.
H.R.
(Képek: Kanizsa TV)