A szakemberek az egészséges táplálkozásra, és a testmozgásra hívják fel a figyelmet

facebook megosztás

Az előttünk álló ünnepi időszak alatt is figyeljünk az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra, ugyanis ezzel megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, hangsúlyozzák a szakemberek. Késmárki Nóra, a Kanizsai Dorottya Kórház osztályvezető főorvosa kiemelte: hazánk lakosságának körülbelül 10 százaléka cukorbeteg, és a 2-es típusú betegség kialakulásának fő okozója az egészségtelen életmód.

A cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amikor a szervezetben megszűnik vagy jelentősen csökken az inzulintermelés, mondta el Késmárki Nóra. A főorvos hozzátette, az 1-es típus esetén az inzulin hiánya miatt lesz valakinek magas a vércukorszintje. A 2-es típus során pedig a szervezet által termelt inzulin nem tudja a vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni. Az utóbbi fő okozója pedig az egészségtelen életmód, ami nem csak a felnőtteket érinti, hanem a fiatalabb korosztályt is. A gének is befolyásolhatják a betegség kialakulását, ezért a szakorvos azt tanácsolja, akinek a felmenői között volt cukorbeteg, annak célszerű rendszeres vércukormérést végeztetnie.

– Idáig nem volt rá nemzetközi meghatározás, hogy mikor tekinthető valaki gyógyultnak. Most azt mondták, hogy akinek a hemoglobin A1c értéke, ami az elmúlt három hónapnak mutatja az anyagcsere értékét, ha ez tartósan a kezelés abbahagyása után 6,5 fél százalék alatt van, akkor azt lehet mondani, hogy valaki gyógyultnak tekinthető – nyilatkozta Késmárki Nóra, a Kanizsai Dorottya Kórház osztályvezető főorvosa.

Életmódterápiával lehet legkönnyebben elérni a gyógyulást, hangsúlyozzák a szakemberek. Ennek pedig az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás az alapja. Márfi Kinga dietetikus szerint a szénhidrátbevitel mellett a zsírbevitelre is oda kell figyelni.

– Így a téli, karácsonyi időszakban előtérbe kerülnek a zsírosabb ételek, a bő zsírban sült dolgok. Ezeknél ugyanúgy fennáll a probléma, így inkább, ha lehet, akkor sütőben vagy sütőzacskóban süssünk. Ha mégis panírozni, rántani szeretnénk és bő zsírban sütünk, akkor viszont a panírozásánál a fehér lisztet felválthatjuk teljes kiőrlésű liszttel vagy esetleg zabliszttel – mondta el Márfi Kinga dietetikus.

Márfi Kinga kiemelte, a karácsonyi édességek esetében se essünk túlzásba. Emlékeztetett arra is, hogy ma már egyre több olyan édességet árulnak, aminek csökkentett cukortartalma van.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.