Nem panaszkodnak a gazdák az újbor minőségére

facebook megosztás

Jó minőségű, finom borok erjedtek ki a környékbeli pincékben. Márton-nap alkalmából több gazda is megtartotta az újbor ünnepét, ennek során górcső alá vették a 2021-es évjáratot. Nem csak hivatalos ítészek, baráti társaságok is mustrálták és megkóstolták egymás borát.

Nincs két egyforma esztendő, az utóbbi évek időjárási anomáliái ezt derekasan alátámasztották Ábrahám János cserfői borász szerint. Idén a csapadék nélküli hónapok terméskiesését Nagykanizsa környékén fokozta a vadkár, hiszen az állatok az ültetvényekbe jártak a szomjukat oltani. A minőségre viszont nem panaszkodnak a gazdák.

– Aki igazán gondos gazdaként meg tudta őrizni a szőlőjét a betegségektől, és kellően türelmes volt, jó minőségű, magas mustfokú szőlőlevet állított erjeszteni – és az erjesztésre is odafigyelt – az a tapasztalat, hogy azokban a pincékben nagyon szép és finom borok erjedtek ki – fogalmazott Ábrahám János borász.

A gazdálkodóknak a borkezelés mellett továbbra is oda kell figyelniük a növényvédelemre. Ugyanis a pár évvel ezelőtt hazánkban is megjelent aranyszínű sárgaság óriási károkat okoz a szőlőkben – főként akkor, ha nem veszik komolyan a fertőzést.

– Jár a növényvédelmi szakhatóság, jelöli a környező falvak hegyeinek megbetegedett tőkéit. Ezzel találkozik több gazdatársunk, sajnos kötelezően ki kell vágni azokat a tőkéket, amelyeken ennek a megbetegedésnek a tünetei megjelentek: a háromszögre pöndörödött elsárgult levél az alapvető tünet, a kékszőlőknél bordó színű, megvörösödik, ugyanúgy pöndörödik a levele – mondta el Ábrahám János.

Ábrahám János hangsúlyozta: a fertőzés meggátolása érdekében a beteg tőkéket azonnal ki kell vágni, és bár a pótlás nem kis teher a kisbirtokos parcellákon, de szükséges.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.