Ásó, kapa… – Az alapokat most lehet lerakni

facebook megosztás

Kiürültek a kiskertek, csupán egy-egy olyan növény látható a veteményesben, ami vagy véletlenül maradt ott, vagy direkt érlelik a gazdálkodók. A következő év bőséges termését viszont most lehet megalapozni, mindennek a kulcsa a megfelelő föld.

Az első és legfontosabb ebben az időszakban a talaj felásása, vagy szántása. A szakemberek nem véletlenül intenek mindig arra: az őszi talajművelés a legjobb, a leghatékonyabb.

– A talaj-előkészítés egyik legfontosabb mozzanata a szántás, ásás, vagy kapálógépezés közben a fertőtlenítés. Fertőtlenítőszert kell tennünk a föld alá, most tudjuk csak igazán elvégezni ezt a tevékenységet, Ahhoz, hogy hatékony legyen, 20-25 centi mélyre be kell ásni a növényvédő szereket. Így lehet hatékonyan kiirtani a károsítókat, lehet akár lótetű, drótféreg, de a csigák is elbújnak ilyenkor már a föld alá – mondta el Varga gazda.

A fertőtlenítést követően a legfontosabb ősszel a talaj tápanyagának visszapótlása, a szakemberek leginkább a szerves trágyát ajánlják. Évtizedekkel ezelőtt biztosított volt a trágya hozzáférése, most viszont már csak zsákokban lehet kapni a szárított marha, vagy baromfi trágyát, egy 25 kilós zsák akár 70-80 négyzetméterre is elegendő.

– Ezeknek a trágyáknak a lényege az, hogy bekerüljenek, be legyenek forgatva a földbe, nem elég csak elszórni a terület tetejére. Kapálógéppel is meg lehet oldani, jó mélyre bekerül. De ásáskor például: kiássuk, beszórjuk, ráfordítjuk. A műtrágya viszont más, azt nem szabad beásni. Ezeknek 5-6 hónap bomlási idő kell. A hóolvadás, a több megteszi a magáét, a föld és a növények is így kapják meg a tápanyagot – intett a szakember.

A talaj-előkészítés illetve fertőtlenítés és tápanyag-utánpótlás után muszáj egy-két szót ejteni azokról a zöldségfélékről, amelyek termésükkel meghálálják, ha már ősszel el vannak vetve.

– Én minden évben rakok el fokhagymát. Létezik őszi és tavaszi is, figyelni kell, ősszel, az őszit. Most éppen francia kapható, nagyon jó a minősége. Dughagymából szintén van választék. Aki szeretné, hogy tavasszal legyen újhagymája, most ilyenkor rakja már el. Júniusban pedig a főzőhagymát szedheti a földből. Itt van még a lila dughagyma is. A hideg érdekes módon édessé teszi a lila hagymát. Tehát, aki most teszi el, annak nagyon kellemes, édeskés lila hagymája lesz. De ajánlom még a zöldséget - ilyenkor van az ideje - sőt, inkább november végén szoktuk vetni. Azt javaslom, vetés előtt két napig tegyék a magot mélyhűtőbe. Azért, mert a zöldség szereti a hideget. Idén nem fog kihajtani, tavaszig szépen bent lesz a földben. Amikor jön a melegebb idő, március körül kezd csírázni, kihajt, elindul – árulta el Varga József.

Végezetül a salátafajtákról beszélgettünk a gazdával: tapasztalata szerint a madársaláta az, ami a legkedveltebb, és ebben az időszakban is el lehet szórni a magvait. Az őszi vetésű úgymond „hagyományos” salátáknak még mindig van lehetősége, tavasszal pedig már csak pikírozni, azaz palántázni kell az ősszel ültetett zöldségféléket.

Vincze Adél

Fotó: Bodó Ákos

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. november 12-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.