Csak a megfelelő közlekedési lehetőség biztosítását kérik a Szabadhegyen lakók

facebook megosztás

Elegük van az évek óta tartó vitából a Kanyar a Harmat és a Hegybíró utca lakosainak. Az érintett rész teszi ki azt az egy százaléknyi belterületet Nagykanizsán, ahol még 2021-ben sincs aszfaltos út. Az ott élők elmondták: semmi mást nem kérnek az önkormányzattól csak azt, ami jár nekik, tehát a megfelelő közlekedési lehetőség biztosítását.

– Ezen utcák, útszakaszok, amik belterületbe vonásra kerültek, gyakorlatilag a csatornahálózat kiépítésén kívül semmilyen fejlesztést nem kaptak. Így az útszakaszok szilárd útburkolattal sem rendelkeznek – mondta Szabó Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Szabó Szilárd hozta be napirendként a lakosok problémáját a legutóbbi közgyűlésen. A Fidesz-frakció vezetője 10 millió forintot fordítana a projektre. A céllal mindkét fél egyetértett, ugyanakkor az kisebb vitát generált, hogy a városi büdzséből vagy a kormánytól kapott 588 milliós fejlesztési forrásból finanszírozzák.

– Mi a nyáron döntöttünk erről az útfelújításról. A nyáron. Betettük a listába. Az ön előterjesztése októberi. 2021. október 21-i dátum. A mi javaslatunkban az 588 millió forintból előbb megvalósulhat ez a munka, mint a 2022-es költségvetés – fogalmazott Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

A Szabadhegyen élők elképedten vették tudomásul a közgyűlésen elhangzottakat. Mint azt egy Kanyar utcai lakos, Vörösné Bálint Bernadett elmondta: 2013-ban vették a telket, 13 millió forintért, amire aztán építkeztek. Szerinte az évek óta zajló vitának nincs értelme, több alkalommal fordultak már a problémával a döntéshozók felé.

– Borzasztó ez, hogy Szabadhegyen, ami egy frekventált helynek számít Nagykanizsán, nagyon magasak a telekárak is, úgy élünk, hogy az utolsó hegyekhez vezető utak sokkal jobb minőségűek, mint amilyenek itt. Tehát itt ömlik az eső, zúdul lefelé, nyakig járunk a sárban. A kerítéseinkre nyakig verik fel a sarat, ha el tud jönni az autó. Nem tudunk közlekedni, egy babakocsit nem tudunk eltolni. Nyáron arról nem beszélve, ez a fehér murva olyan szinten porzik, majdnem megfulladunk tőle – nyilatkozta Vörösné Bálint Bernadett.

Vörösné Bálint Bernadett azt is hozzátette: már a 2013-as építkezéskor ígéretet kaptak arra, hogy közművesítést követően aszfaltozott út lesz az utcájukban. Az elmúlt években többször felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, de mint ahogy a közelben lakó Proszenyák Anett is elmondta: ígéretek voltak, de eredmény a mai napig nincs.

– Nem kérünk semmi olyan dolgot, ami ne járna nekünk, nagykanizsai lakosoknak. Nem hadakozni kellene a képviselő-testületben ülő jobboldal baloldalnak, és arra várni, hogy majd az égből pottyan egy 588 millió. Ezt az önkormányzatnak ki kellene tudni gazdálkodni. Tehát nem dobálózni kellene a labdákkal, mert ennek mi isszuk meg a levét. Itt van egy állapot, ide ki lehet jönni, meg lehet nézni, hogyan élünk. És semmi olyan dolgot nem kérünk, ami nem járna nekünk – vélekedett Proszenyák Anett.

Az elhangzottakon túl, a lakók azt is súlyos problémaként említették stábunknak, hogy nagyon rossz a közvilágítás, hiszen több tíz métereket követően van csupán egy-egy lámpatest.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.