Biztonságos és méltó megemlékezés

facebook megosztás

Itt a mindenszentek és a halottak napja, amikor tömegek indulnak a temetőkbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikre, ismerőseikre, rokonaikra. A piacon már bő egy hete hatalmas virág és koszorú választékkal várják a vásárlókat a kereskedők. De ahhoz, hogy a megemlékezés ne csak méltó, hanem biztonságos is legyen, a katasztrófavédelem és a rendőrség is odafigyelést kér a lakosságtól.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is változások lépnek életbe a kanizsai köztemetőknél. Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója elmondta: november 2. 9 óráig a MAORT lakótelep utcáiban egyirányú forgalmi rendet vezetünk be. A megnövekvő temetőlátogatói forgalom miatt a Tripammer utcai temető főbejárat melletti szakasza is egyirányú lesz hétfő 22 óráig. A temetők nyitvatartása is változik, reggel 6 órától helyezhetik el az emlékezés virágait hétvégén este 8 óráig, az ünnepnapokon pedig 22 óráig a Kanizsa környéki temetőkben.

A kanizsai Vásárcsarnokban lévő árusok is felkészültek erre az időszakra. Varga Dönízék például az előző év tapasztalata miatt időtálló alapanyagokból készítették a koszorúkat.

– A tartós, selyemvirágot tartalmazó kosarakat keresik főként. Igazi, élő virágot inkább csak a temetésekre szoktak vinni, vagy pedig a vázába – mondta lapunknak a termelő.

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága még mindig a krizantém. Legyen szó kisvirágúról, vagy nagyvirágúról, vágottról vagy cserepesről, bőven akad választék.  Vadász Zsolt őstermelőtől megtudtuk: bár az időjárás nem kedvezett a növénynek, van elegendő virág, mellyel kiszolgálják az érdeklődőket. Zsoltnál főként a krémszínű labdakrizantémot keresik, de még nagy sláger a fehér színű is, melyből többnyire csokorba visznek a vevők.

A megnövekedett forgalom miatt a temetők környékén a rendőrség emberei is jelen lesznek. Megerősített szolgálatot látnak el a polgárőrökkel, de a lakosságot is körültekintésre intik.

– Csak feltétlenül szükséges esetben vigyünk magunkkal készpénzt, és az ékszerekből is csak amennyit fontosnak tartunk. Ha gépjárművel parkolunk, mindig azokat a parkolóhelyeket részesítsük előnyben, amely jól megvilágított, nagyobb tömeg által látogatott. A gépjármű utasterében sohase hagyjunk értéket. Ha az otthonainkat hosszabb időre üresen hagyjuk, akkor bízzunk meg valakit, aki néha ránéz. A közösségi oldalakon se tegyünk ki azonos idejű megosztásokat a távollétünkről – adta tanácsul Tóth László, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte:

– Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, aminek nagy része emberi gondatlanság miatt történik. Elegendő néhány apróságra odafigyelni, így a száraz falevelek és az elszáradt virágok eltakarítására, a gyertyák és mécsesek gondos elhelyezésére – hogy ne okozzunk tüzet, figyelmeztet a szóvivő.

Az emlékezés zavartalan, lélekmelengető átéléséért mindemellett ajánlatos egymásra is odafigyelni.

Kálovics Rebeka

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. október 29-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.