A vegyszermentes szőlőműveléssel ismerkedtek meg a gazdák

facebook megosztás

Az alternatív szőlőművelési technikákról, valamint a vegyszermentes borkészítésről tartott előadást Gyukli Krisztián a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör tagjainak. A vendégelőadó által vezetett balatonfüredi pincészet az országban egyedülálló, hiszen már 10 éve foglalkozik bio és vegán borkészítéssel.

Az ismeretterjesztő programsorozatot pályázati forrásból valósították meg, a kezdeményezés a fenntartható gyümölcstermesztés és a borkultúra népszerűsítésének témakörét járja körbe. Az első előadás augusztusban volt.  

– Az a célunk ezekkel a rendezvényeinkkel, hogy a tagjainkat, illetve az idelátogatók szakmai hozzáértését növeljük. Ezáltal jobban fognak érteni a szőlőműveléshez, illetve a gyümölcstermesztéshez. A mai előadásunkat Gyukli Krisztián tartja a balatonfüredi Gyukli Pincészettől – mondta el Németh József, a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör elnöke.

Sem a szőlőműveléshez, sem a borkészítéshez nem használnak vegyszert a Gyukli Pincészetnél. Több mint negyven éve foglalkoznak szőlőműveléssel, a Balaton északi partján található hét hektáros birtokon. Gyukli Krisztián elmondta: tíz évig dolgozott a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársaként, ott ismerte meg azokat a keresztezéssel nemesített szőlőfajtákat, amelyek ellenállnak a különböző gombás megbetegedéseknek.

– Arra kértek fel, hogy az ideérkező érdeklődőknek meséljek azokról az alternatív praktikákról, amiket be lehet vetni a hagyományos, már meglévő szőlőfajtáknál is. Például, hogy miként lehet ezeknek a növényeknek az immunrendszerét erősíteni, hogy kevesebb növényvédő szert kelljen használni. Valamint bemutatom azokat a szőlőfajtákat is, és megmutatom azokat a borokat is, amelyek ezekből a fajtákból készülnek – nyilatkozta Gyukli Krisztián, a Gyukli Pincészet vezetője.

A szakértő hozzáétette: a gazdaságukban nagy hangsúlyt fektetnek a termőterület állapotának megőrzésére, illetve az ökológiai lábnyomuk csökkentésére.  

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.